NavMenu

Hrvatska gospodarska komora odlazi iz BiH

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 20.06.2013. 08:40
Komentari
Podeli

Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatvoriće svoja predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Kotoru, Banjaluci te u Avganistanu, a prema Vladi će ići sa zahtjevom za otvaranje predstavništva u Vašingtonu, odlučeno je na današnjoj Skupštini HGK.

Kako je pojasnio predsjednik HGK Nadan Vidošević, "odradili su jednu epizodu, nakon rata su integrirali prostor bivše Jugoslavije u ekonomskom smislu, ukinute su vize, potaknuli su investicijsku aktivnost hrvatskih kompanija, na svim tim tržištima imamo dominantnu ulogu i ta epizoda je u tom smislu završena".

Danas dolazi novo vrijeme, Hrvatska je dio EU za nekoliko dana, preko Hrvatske će ići sredstva za prekograničnu suradnju, i HGK u tom smislu želi ojačati svoje županijske Komore koje će sa regijama susjednih zemalja razvijati takvu suradnju.

HGK će također jačati aktivnost u europskim udruženjima, a želi se jačati tržište Rusije i stvoriti nova platforma za izvoz na to tržište.

Što se tiče tržišta SAD-a, tamo se ide jer je to glavni strateški politički partner s kojim nemamo nikakve odnose i HGK to želi promjeniti, kazao je Vidošević.

- To je na neki način naša pionirska uloga u ovom trenutku, kao što je bila pionirska 1996. u Sarajevu ili 2000. u Beogradu - kazao je Vidošević te dodao kako se nada da će ova odluka nakon nekog vremena pokazati da je njome omogućen ne samo dotok kapitala iz američkog kontinenta ili plasman roba na to tržište nego i da je osiguran transfer znanja i tehnologija za neku novu industrijalizaciju Hrvatske koja je očito nužna.

Što se tiče zaposlenika u predstavništvima koja se zatvaraju kazao je kako će jedan dio biti integriran u sustav Komore, a neki će na žalost ostati bez posla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.