Izvor: eKapija | Srijeda, 19.06.2013.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Ford"-ov EcoBoost motor proglašen međunarodnim motorom za 2013.

Po potrošnji goriva izuzetno efikasan i živahan, jednolitarski EcoBoost benzinski motor kompanije "Ford Motor" nedavno je proglašen Međunarodnim motorom 2013. godine, čime je obilježena druga godina zaredom u kojoj je "Ford"-ov trocilindarski motor osvojio tu nagradu.

Jednolitarski EcoBoost koji, za manju potrošnju goriva bez gubitka snage, kombinuje direktno ubrizgavanje goriva, turbo nadpunjenje i promjenljivo vrijeme otvaranja ventila dobio je najvišu ocjenu u historiji ove nagrade. On je također dobio priznanje u kategoriji "Najbolji motor ispod jednog litra" na godišnjem predstavljanju nagrade časopisa "Engine Technology International".

Da bi zadovoljio potražnju, "Ford" je također potvrdio da planira da od sredine avgusta duplira njegovu proizvodnju u svojoj fabrici motora u Kelnu na više od 1.000 jedinica dnevno.

- Sa zrelom tehnologijom motora sa unutrašnjim sagorijevanjem veoma rijetko može da se postigne istinski proboj, ali to je upravo ono što je naš tim postigao ovim motorom- rekao je Džo Bakaj, potpredsjednik Forda za globalne pogonske grupe.

- Morate da ga vozite da biste se uvjerili da mali trocilindarski motor može da pruži takve performanse i potrošnju goriva.

Ovaj motor već je prisutan u određenom broju automobila, među kojima su "Fiesta", "B-MAX", "Focus", "C-MAX" i "Grand C-MAX", a u narednom periodu će odlikovati i "Transit Connect", "Transit Courier", "Tourneo Connect", "Tourneo Courier", "EcoSport" i "Mondeo", kao i "Fiesta" model namjenjen tržištu SAD.

Izvor: www.f-ac.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.