Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 18.06.2013.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za "Microsoft" licence za potrebe Vijeća ministara BiH 15,1 milion KM

(Foto: b)

Međunarodni tender Ministarstva transporta i komunikacija BiH za nabavku novih "Microsoft"-ovih licenci za potrebe Vijeća ministara BiH i usluge podrške nove IT infrastrukture, što će državu koštati čitavih 15,1 milion KM, završen je u ponedeljak, saznaju "Nezavisne".

Kako saznaju, ovaj skupi aranžman s odgovarajućim ponuđačem bit će ugovoren na tri godine, a dobavljač će biti dužan i da članove Vijeća ministara i sve državne službenike upozna s najnovijim tehnologijama i "Microsoft"-ovim proizvodima u toku trajanja ugovora.

Juče su otvorene ponude, a firma koja bude odabrana mora imati plus u poslovanju u prošloj godini od najmanje četiri miliona KM te status ovlaštenog prodavca na veliko, odnosno da može zaključivati "Microsoft"-ov enterprise ugovore i vršiti isporuku licenci ove megakorporacije u vlasništvu Bila Gejtsa, najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Mehmed Agović, savjetnik ministra transporta i komunikacija BiH, podsjeća da su Vijeće ministara BiH i korporacija "Microsoft" 18. decembra 2008. potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu (SPA), "kojim se Vijeće ministara obavezalo da će potpisati i "Microsoftov" ugovor o poslovanju i uslugama te enterprise ugovor o pretplati (ESA), što je i urađeno 24. juna 2010. godine".

- ESA ugovor predstavlja program količinskog licenciranja, zasnovan na standardizaciji softvera, što podrazumijeva iznajmljivanje "Misrosoft"-ovih softvera na period od tri godine. Potpisivanjem ovog ugovora izvršena je legalizacija korištenja "Microsoft"-ovih softvera u institucijama BiH, u skladu sa Zakonom o autorskim pravima - ističe Agović, koji dodaje da će nove licence u naredne tri godine koristiti 10.600 državnih zvaničnika, službenika i uposlenika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.