Izvor: eKapija | Utorak, 18.06.2013.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trebinjsko "Ljekobilje" povećalo zasade ljekovitog bilja

Hercegovačko područje koje obiluje brojnim sunčanim satima pogodno je za uzgoj i sakupljanje različitog ljekovitog bilja. Plodonosno hercegovačko podneblje prepoznale su mnoga preuzeća, a jedna od njih je i "Ljekobilje" iz Trebinja, koja je proširila svoje kapacitete zasadnih površina smilja za još 2 ha, a također je u proceduri obnove certifikata o organskoj proizvodnji.

Iz "Ljekobilja" kažu kako većinu svog proizvodnog kapaciteta izvoze na tržište Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke, javlja portal Hum.ba.

"Ljekobilje" raspolaže kapacitetom od 8ha zasadnih površina ljekovitog bilja na vlastitim površinama. Ostalu proizvodnju obavlja u suradnji sa individualnim proizvođačima širom BiH, na kojima uzgaja smilje, lavandu, vrijesak, timijan, kadulju, miloduh i dr.

Preduzeće je osnovano 1999. godine, a u okviru svoje djelatnosti ima jedan potpuno zaokružen proces, od proizvodnje sjemena i sadnica ljekovitog bilja do konačnog proizvoda.

Inače, Ljekobilje vrši otkup i primarnu preradu samoniklog, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja i šumskih plodova, proizvodi čajeve ( filter, klasičnih i čajnih mješavina kao pomoćnih ljekovitih sredstava) i sadnice i sjemena ljekovitog bilja. Takođe, plantažira ljekovito, aromatično i začinsko bilje, proizvodi etersko ulje i
ekstrakte po narudžbi kupca i vrši rasadničku proizvodnju raznih vrsta sadnica jagodastog, jabučastog i koštičavog voća.

Osim toga, pruža usluge iz oblasti agrara preko Istraživačkog razvojnog centra (izrada strategija razvoja općina i regija, investicijskih i idejnih projekata, postavljanje oglednih polja, usluge edukacije sa certifikacijom, nabavka opreme repromaterijala i dr.), kao i laboratorijske usluge iz oblasti voćarstva (kemijske analize, dijagnostika bolesti i štetočina i druge usluge iz oblasti zaštite bilja).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.