NavMenu

Učenici iz Prijedora uče da prave sir u Italiji

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 16.06.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora otputovaće 1. jula u italijanski grad Trento, gdje će tokom četvorodnevne obuke pokušati da savladaju vještine proizvodnje sira.

Profesor stručnih predmeta prehrambene struke Suzana Mršić potvrdila je da se u školi nadaju da će obuka biti uspješna, te da će dobro poslužiti za odvijanje praktične nastave.

- U planu je nabavka opreme za proizvodnju sira i nadamo se da će učenici iz Italije ponijeti dovoljno znanja da bismo na časovima praktične nastave savladali i ovu tehniku - istakla je Mršićeva.

Ona je potvrdila da su učenici koji odlaze u Italiju iz farmerskih porodica čiji roditelji drže od 15 do 60 krava, tako da će sami moći kod svojih kuća primijeniti ono što su naučili u Trentu.

U ovoj školi već postoji mini-pekara koja radi nekoliko godina, a u toku je opremanje još jednog kabineta za prehrambenu struku da bi još više učenika moglo da stečena znanja primijeni i u praksi.

- Dio sredstava u iznosu od 2.000 KM obezbijedilo nam je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i za taj novac smo nabavili opremu za proizvodnju tjestenine. Drugi dio sredstava u iznosu od 4.000 KM obezbijediće grad Prijedor za nabavku mašina i radnih stolova za praksu - istakla je Mršićeva.

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora već godinama proizvode gljive bukovače i šitaki, prave ajvar, džemove i slatko po bakinim receptima, a u vlastitim rasadnicima uzgajaju povrće i voće.

Proizvodnja se obavlja za potrebe prakse, a svi proizvodi se prodaju roditeljima, profesorima i građanima Prijedora, tako da je praktična nastava samoodrživa.

Mršićeva je za iduću godinu najavila i proizvodnju konditorskih proizvoda, odnosno kolača i keksa, te prerađevina od voća i povrća koje takođe uzgajaju sami, osim pšenice.

- Cilj nam je da proizvodimo od vlastitih sirovina, tako da učenici mogu vidjeti potpuno zaokružen proces proizvodnje - rekla je Mršićeva.

U planu je i proizvodnja soka od jabuka koje učenici sami proizvode u vlastitim voćnjacima.

Trenutno se u plastenicima ove škole proizvodi kasna paprika, kupus i celer, a poljoprivredni proizvođači su već navikli da ovdje mogu nabaviti kvalitetan rasad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.