NavMenu

Brand kao drvo života - U Sarajevu održana treća "Branding konferencija"

Izvor: eKapija Nedjelja, 16.06.2013. 12:46
Komentari
Podeli

Treća "Branding konferencija", u organizaciji komunikacijske agencije "Via Media", pod motom "Ko su pravi fajteri?" održana je 14. juna u Sarajevu.

Domaći, regionalni, ali i svjetski stručnjaci iz oblasti marketinga, brandinga i komunikacija kroz radionice, prezentacije, case study i panel diskusije razgovarali su o aktuelnim izazovima brandinga u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Konferencija je počela uvodnom riječi vlasnice agencije "Via Media" Vesne Beganović koja je poželjela dobrodošlicu učesnicima poklonivši im sjeme drveta.

- Ovo je simboličan način da ukažem na to da je brand sličan ljudskom biću, te je ovo drvo filozofija brandinga i filozofija samog života - kazala je Beganović.

Prisutne je pozdravio ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica kojem je pripala čast da svečano otvori konferenciju. On je naglasio značaj ovog događaja za domaće privrednike ali i samu državu, te je naveo konkretne primjere kako branding može pomoći domaćoj privredi.

Radni dio konferencije počeo je predavanjem kreativnog direktora agencije "Luminus Creative" Borisa Belaka iz Hrvatske, koji je govorio o temi "Brandiranje vs. Tunnel Vision". Prezentaciju održala je i direktorica kompanije "Manta Consulting" Magdalena Malinova iz Hrvatske, pod nazivom "Kako učinkovito komunicirati?" pokazavši na primjeru iz retail industrije važnost strateškog komuniciranja.

Treba izdvojiti i predavanja predsjednika turske agencije "OYKU/Dialogue International" Necati Ozkana koji je istakao značaj brandiranja države kroz kampanju "Beskrajna Turska", dok je kreator koncepta "DreamEthic Change" Almir Flisar iz Slovenije govorio o temi "Genotip branda".

Veliku pažnju učesnika imala je panel diskusija pod nazivom "Brandovi u krizi". O ovoj temi su govorili istaknuti marketinški i komunikacijski stručnjaci izvršna partnerica u agenciji "Dialog komunikacije" Marina Čulić Fischer iz Hrvatske, vođa odjela marketinga i komunikacija Sberbank Vedran Peršić iz BiH, direktorica marketinga Atlantic Grupe Aleksandra Kregar Brus iz Slovenije, te urednik i voditelj magazina Al Jazeera Business Marko Pavlović iz Srbije.

- Jedina prava vrijednost jednog branda jeste njegova kvaliteta. Samo kvaliteta može izazvati emocije i natjerati kupca da se veže uz njega. Sve ostalo je prazna priča - kazao je Pavlović.

U panel diskusiji pod imenom "Ko su pravi fajteri?" govorili su regionalna direktorica agencije "McCann" Zdenka Milanović iz Srbije, voditeljica marketing komunikacija "VIPnet" Ivana Galić iz Hrvatske i direktor "Publicis Group"-e Damir Brčić iz Hrvatske.

- Pravi fajteri su svi oni koji su trenutno u biznisu, ali oni koji poštuju pravila struke. Međutim, tek nam predstoji pravi fajt. Ja sam optimista. Napredak struke u BiH je vidan i na bh. tržištu se mogu očekivati velike stvar - kazao je Brčić.

Tema iz oblasti trendova, digitalnog marketinga i novog načina komuniciranja pod nazivom "Stiže nova, brža, bolja "S" generacija", o kojoj su govorili urednica portala "Marketing ITD" Sandra Kravitz Simonović iz Srbije, "Lead Client-Side developer Personal.com" Bruno Omerović iz BiH, član Uprave agencije "Proximity" Domagoj Davidović iz Hrvatske te osnivač "Prelovac Media" Vladimir Prelovac iz Srbije. Sandra Kravitz Simonović ukazala je na važnost jasno definirane strategije oglašavanja na digitalnim medijima.

- Korisnije je uložiti novac u blog koji čita 500-1000 ljudi i koji posjećuje vaša ciljna grupa, nego ulaganje u oglašavanje na najposjećenijim portalima s milion posjeta, jer nijedan proizvod nije namijenjen svima. Potrebno je da znate način na koji ćete doći do svoje ciljne grupe – istakla je Kravitz Simonović.

Ovogodišnja "Branding konferencija" posvetila je posebnu pažnju budućim ekonomskim stručnjacima. Naime, "Via Media" je u saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu omogućila da 500 studenata ovog fakulteta putem Interneta "uživo" prate izlaganje eminentnih regionalnih stručnjaka iz oblasti marketinga kako bi obogatili svoja znanja i iskustva, navedeno je u saopštenju "Via Media"-e.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.