NavMenu

"Pegaz" spreman za let - Vojnotehnički institut iz Beograda pripremio niz projekata interesantnih i kupcima iz svijeta

Izvor: Novosti Subota, 15.06.2013. 14:01
Komentari
Podeli

Bespilotna letjelica "pegaz", projekat na kome radi Vojnotehnički institut (VTI), dobila je i svoj mozak - zemaljsku stanicu koja će joj krojiti trasu leta i gde će biti očitavani njeni snimci. Završetkom ovog projekta Srbija će se svrstati među svega petnaestak država u svijetu koje proizvode bespilotne letjelice.

"Pegaz", mlađi i napredniji brat letelice "vrabac", samo je glavna zvijezda među projektima VTI kojima će se najpoznatija vojna naučno-istraživačka ustanova predstaviti na predstojećem Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2013", koja će biti otvoren 25. juna u Beogradu. Bespilotna letjelica ovog tipa predstavlja sam vrh tehnologije koja može da se razvije i proizvede u Srbiji.

- Ovaj proizvod može da ima široku primjenu u Vojsci Srbije, ali očekujemo da po kvalitetu i cijeni bude kurentan i na svjetskom tržištu - kaže, za "Novosti", pukovnik Zoran Rajić.

- Pored bespilotnih letjelica, očekujemo veliko interesovanje i za širokopojasni goniometar, koji pripada vrlo naprednoj tehnologiji.

Od projekata VTI pod kupolama Sajma premijeru će imati napredna verzija višecevnog raketnog lansera raketa, poznatiji kao "morava", koji je kompletiran sa logističkim vozilom. Sastavni deo tog sistema je unapređena raketa "oganj", kalibra 128 milimetara. Prvi put će biti prikazan i novi automatski top kalibra 30 milimetara, modernizovani raketni sistem KUB i radar P-12.

- Poboljšali smo i samohodnu haubicu "sora" od 122 milimetara, u koju je ugrađen automatizovani punjač - napominje Rajić i podsjeća da je ovaj sistem projektovan prema zahtjevima ratovanja 21. veka.

U više do 20 laboratorija VTI krčka se još niz projekata, kao što je sistem za izviđanje bojišta, raketa od 90 mm sa fugasnom bojevom glavom, kao i transmisija za pogon tenka M-84. Na sajmu će biti izložene i robotizovane platforme među kojima i sistem "milica". Ovaj guseničar, naoružan ručnim raketnim bacačima, kojim se upravlja na daljinu, koristiće se za uništavanje tenkova i bunkera. Živote ljudi čuvaće i vozilo sa robotizovanom rukom, popularni "toro", namjenjen otkrivanju i uklanjanju mina.

Od domaćeg naoružanja posebno mesto zauzima protivoklopni sistem "bumbar", jedan od projekata koji su inženjeri najduže razvijali. Ovakvo oružje izrađuju vojne industrije svega nekoliko država - Rusije, SAD, Francuske, Švedske i Izraela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.