NavMenu

Optimizam generalnog direktora "Željeznica FBiH" - Za dvije godine imat ćemo Evropske pruge?!

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 17.10.2006. 09:42
Komentari
Podeli


GeneralnI direktor "Željeznica FBiH" Narcis Džumhur, najavio je da će BiH za dvije godine imati jedan od najmodernijih željezničkih koridora u regionu, ali i Evropi. Optimizam je utemeljen na dosadašnjim uspjesima obnove infrastrukture, postignutim u protekle četiri godine. Taj tempo najavljen je i za naredni period.

Strateške nabavke započinju projektom "Željeznice II" uz novi kredit od 173 miliona eura, namijenjen rekonstrukciji pruga Čelebići - Čapljina i Bradina - Sarajevo - Podlugovi - Maglaj, dok će se u RS završiti 63 kilometra dionice Doboj - Šamac. To nije samo rekonstrukcija pruge, nego i telekomunikacionih i sigurnosno-signalnih uređaja. Time ćemo ispuniti sve evropske standarde i imati potpuno drugačiju sliku – rekao je Džumhur. Inače, sve to rade jer 57% stanovništva u BiH stanuje uz prugu, a 63% bruto nacionalnog dohotka ostvaruje se oko pruge, gdje su i sve velike fabrike.

Zahvaljujući direktnoj kreditnoj liniji od Portugala, ŽFBiH dobit će novih 358 teretnih vagona specijalne namjene, a napraviti još 400. Džumhur s ponosom predviđa da će teretni park 2008. godine imati oko 3.500 vagona, čime će biti zadovoljene potrebe privrede za narednih 20 godina. Španski kredit omogućit će da se od 2010. bh. građani voze u najmodernijim "talgo" vozovima. Do tada, postoji velika mogućnost postizanja dogovora o jednom britanskom programu osiguranja engleskih putničkih vozova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.