NavMenu

Nestašica fiziološkog rastvora u banjalučkim klinikama

Izvor: Nezavisne novine Petak, 14.06.2013. 11:55
Komentari
Podeli

Pojedine klinike Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banjaluka nemaju fiziološkog rastvora, koji se, između ostalog, koristi i za infuzije, a njegova nabavka se očekuje za oko sedam dana.

Kako je danas saopšteno iz Službe za odnose s javnošću UKC Banjaluka, isporuka ovog rastvora, koji je kod njih u širokoj upotrebi, obustavljena je za sve klinike, jer ga nema na stanju u Zavodu za medicinsko snabdijevanje - Apoteci UKC Banjaluka.

- Na pojedinim klinikama već se osjeti nedostatak fiziološkog rastvora, dok dio klinika ima još zaliha - saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, Apoteka UKC Banjaluka je odmah po nestanku rastvora poslala Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS zahtjev za hitnu nabavku fiziološkog rastvora i prva isporuka, koja će normalizovati stanje, očekuje se u roku od sedam do deset dana.

Međutim, iz UKC Banjaluka saopšteno je da se fiziološki rastvor može kupiti u bilo kojoj od komercijalnih apoteka i to po cijeni do 2 KM, a da pacijenti imaju mogućnost refundiranja novca u skladu s redovnim procedurama.

- Nestanak fiziološkog rastvora posljedica je okolnosti u kojim još nije aktiviran novi tender, a iskorištene su količine po starom tenderu - obrazložili su iz UKC Banjaluka.

Iz tog razloga, oni su naglasili da će rukovodstvo ove ustanove, zajedno sa FZO RS, koji sprovodi tendere u ime UKC-a, pored rješavanja vanrednih problema, raditi i na budućem boljem planiranju procesa javnih nabavki, kako bi se mogućnosti za nestanak osnovnih lijekova i medicinskih sredstava svele na najmanju moguću mjeru. Inače, fiziološki rastvor je rastvor natrijum-hlorida u redestilovanoj sterilisanoj vodi, a primarna upotreba mu je u medicini za intravenoznu hidrataciju dehidriranog pacijenta ili onog koji ne može normalnim putem da unosi tečnost. Osim u intravenoznoj primjeni, fiziološki rastvor se često koristi za ispiranje kontaktnih sočiva, u intranazalnim sprejevima, zatim za inhalaciju i drugo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.