Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2013.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren sajam "Radeći zajedno, mi stvaramo budućnost" u Mostaru

Sajam pod nazivom "Radeći zajedno mi stvaramo budućnost" otvoren je u Mostaru 11. juna u organizaciji njemačke nevladine organizacije "Help-Hilfe zur Selbsthilfe" u saradnji sa Obrtničkom komorom HNK, objavljeno je na portalu Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na sajmu su prezentovana mikro, mala i srednja preduzeća koja su u svom radu podržana od strane "Help"-a, te još 5 preduzeća koji su članovi Obrtničke komore HNK.

Sajam je otvorio Rukovodilac ekonomskog odjela pri ambasadi Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Florian Burkhardt, koji je tom prilikom istakao kako organizacija "Help" u BiH djeluje od 1994. godine kada se više bavila humanitarnim radom i pružanjem pomoći, dok je u zadnje vrijeme fukusirana na projekte koji pomažu u ostvarivanju profita.

Šef Koordinacijskog odjela za projektni razvoj njemačke nevladine organizacije "Help", Timo Stegelmann kazao je kako je "Help" do sada u BiH pomogao oko 1.170 klijenata, a njihova stopa uspjeha iznosi oko 90%, što znači da poduzetnici koji primaju pomoć od "Help"-a ostvaraju prihode i dobit te uredno plaćaju poreze. Takođe je najavio i nove projekte u BiH koje će također finansirati Vlada Njemačke.

"Help" uvijek podržava lokalno stanovništvo te u okviru određenih projekt podupire njihove konkretne poslovne ideje kako bi ih razvili i plasirali na tržište, kazao je on.

Dodao je kako u Njemačkoj 70 do 80% od ukupnog poreza koji se plaća državi plaćaju upravo mala i srednja preduzeća koja su jako važna za državu.

- Iskreno se nadam da će tu činjenicu shvatiti političari u BiH - istaknuo je šef Koordinacijskog odjela za projektni razvoj "Help"-a, te pritom istaknuo kako je projekt finansirala njemačka Vlada u iznosu od 500.000 EUR, uz sufinansiranje opština koje su uključene u projekt.

Prisutnima se obratio i Ministar privrede u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Amer Zagorčić, i tom prilikom je istaknuo kako Ministarstvo uvijek podržava ovakve projekte, naročito ako imaju za cilj povećati zaposlenost u regionu. Takođe je istakao značaj ove organizacije, posebno što dolazi iz Njemačke, zemlje koja je vodeća ekonomska sila u Evropskoj uniji, te naglasio da će Ministarstvo zajedno sa "Help"-om nastojati stvoriti ambijent za nove projekte, o čemu će se razgovarati već u narednim danima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.