NavMenu

Koliko je siguran građevinski materijal koji se proizvodi u BiH?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 12.06.2013. 10:48
Komentari
Podeli

Niko u BiH ne može da garantuje koliko je siguran i kvalitetan građevinski materijal koji se proizvodi u našoj zemlji te ugrađuje u stambene i industrijske građevine, autoputeve, posebno koridor 5-C, saznaje "Dnevni avaz".

Iako postoji Zakon o građevinskim proizvodima Federacije BiH, u kojem su regulisana tehnička svojstva, ocjenjivanje usklađenosti i dokazivanje upotrebljivosti građevinskih proizvoda, kao i uslova za njihovo stavljanje na tržište, distribuciju i upotrebu, on skoro da se i ne primjenjuje, kažu stručnjaci.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja FBiH prati implementaciju Zakona, a izvor "Avaza" upozorava na otvorenost tržišta građevinskih proizvoda u BiH, bez dovoljno kontrole u zadovoljavanju evropske i domaće regulative, jer nema dovoljno inspektora.

- Posljedice tako nesređenog stanja bezbjednosti objekata, ljudi i okoline mogu biti nesagledive. Dovoljno se prisjetiti svjetskih katastrofa s ogromnim materijalnim štetama i povrijeđenim i poginulim osobama kao posljedica zemljotresa, požara ili tehnogenog djelovanja na stambenim, javnim i infrastrukturnim objektima- kaže "Avazov" izvor.

I u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH svjesni su da se Zakon ne poštuje u potpunosti, pa umjesto da učine sve za bolju implementaciju Zakona o građevinskim proizvodima, koji je u njihovoj nadležnosti, čak razmišljaju i o spuštanju kriterija, jer, kako kažu, zakon je prestrog.

- Sve je skupo, a mi nismo još ni pridružena članica EU. Malo smo prestrogo dali taj zakon. Mnogo tražimo od firmi i laboratorija koje moraju imati određene kriterije i uslove, pa razmišljamo da malo oborimo uslove, jer kada ćemo mi u Evropu niko ne zna - kazali su iz Ministarstva.

U Evropi se posebno ispituju materijali od kojih se grade tuneli, s obzirom na to da se nastoje izbjeći katastrofe, požari ili druge nesreće. Na pitanje da li poštuju evropske direktive, Jasmin Bučo, izvršni direktor za projektovanje i gradnju u JP "Autoceste", kazao je da u BiH ne postoji jedan laboratorij koji može raditi sve provjere.

Prema infomacijama iz Instituta za akreditiranje BiH (BATA), u našoj zemlji postoji sedam laboratorija koji mogu obavljati kontrole. Među njima su u posljednjih nekoliko godina akreditovani za građevinske proizvode: Metalurški institut u Zenici, IGH - centralni laboratorij Mostar, Institut za zaštitu od požara i ekspolozija (INZA), Rudarski institut Tuzla, a od 31. maja i DTQ.

Stručnjaci su jednoglasni u ocjeni da neuključivanje akreditovanih laboratorija u poslove ispitivanja projekta od opšteg interesa za BiH kakav je projekt JP "Autoceste" FBiH može dovesti do ozbiljnih posljedica po sigurnost ljudskih života i imovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.