Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.06.2013.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Planinska grupa "Vranica" prezentovala jedinstvenu planinarsku kartu

(Foto: b)

Planinarska karta planinske grupe "Vranica" promovisana je u četvrtak (6. jun 2013.) u hotelu "Reumal" u Fojnici. Kartu su pripremili i izdali planinarska društva "Bitovnja" iz Kreševa i "Vranica" iz Fojnice, javlja TV "Kiss".

U planinarskoj karti ucrtane su planinarske, turističke, tematske i poučne pješačke staze po planinama Vranica, Zec, Matorac, Vitreuša, Pogorelica, Bitovnja, Lopata i Inač.

Jedan od autora planianarske karte Zoran Šimić rekao je da je ta karta izraz potrebe savremenog planinarstva na tom području, koje je još odavno zaslužilo da ima takvu kartu.

- Imali smo problem da posjetioci nisu bil upoznati sa stanjem markiranih staza, njihovim položajem na terenu. Ovom kartom donekle to riješavamo. Ovo je samo dio projekta koji obuhvata planinarsko-turistički vodič koji uglavnom obrađuje ono što je na karti uneseno- navodi Šimić.

Takođe, dodao je da je izrada ove karte herojski poduhvat, s obzirom da BiH nema ni kartografski zavod, i da je uložen maksimalni trud da karta bude što bolja.

Cijena karte je 15 KM, a sav prihod od prodaje namjenjen je za obnovu planinarskog doma na Prokoškom jezeru na Vranici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.