Izvor: 24 sata | Nedjelja, 09.06.2013.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ručak i odmor na pilonu - Beogradski arhitekta Slobodan Maldini projektovao hotel na vrhu Mosta na Adi

Pilon Mosta na Adi u Beogradu za kratko vrijeme postao je jedan od najprepoznatljivijih gradskih simbola zahvaljujući svojoj visini od 200 metara. Zamislite još da je zaživjela ideja Slobodana Maldinija, jednog od najuglednijih domaćih arhitekata, da se na njegovom vrhu nađe - hotel!

Originalni arhitekta razmišljao je kako da most bude i ekonomski isplativ i došao na ideju da bi hotel na vrhu pilona bilo najbolje rješenje kojim bi Beograd dobio atraktivnu turističku lokaciju sa koje bi se pružao najljepši pogled na grad.

- Logično urbanističko-arhitektonsko i ekonomsko rješenje je da se ova izuzetno atraktivna lokacija, nastala podizanjem Mosta na Adi, iskoristi u turističke i druge profitabilne svrhe. Na vrhu najvišeg pilona u Evropi zamislio sam hotelsko-restoranski objekat, odnosno jedinstveni mikrohotel sa panoramskim restoranom i drugim ekskluzivnim i atraktivnim turističkim sadržajima - objašnjava za list "24 sata" Maldini, višestruko nagrađivani arhitekta i autor mnogobrojnih knjiga o arhitekturi.

I sam pogled na hotel pobuđuje znatiželju, a Maldini kaže da bi ovo mjesto sigurno postalo nezaobilazna stanica svih turista koji posjete prestonicu.

- Do hotela se dolazi brzim liftovima koji su postavljeni duž vertikale pilona. U svojoj staklenoj fasadnoj opni kroz koju se pruža nezaboravan pogled na grad, hotel sadrži nekoliko ekskluzivnih apartmana, restoran, kazino, prostorije za panoramsko posmatranje grada i zabavu - dodaje arhitekta.

Sigurno bi se našli skeptici koji bi posumnjali u realizaciju ovakvog projekta, ali Maldini naglašava da je u arhitektonsko-građevinskom i konstruktivnom smislu ovaj projekat itekako ostvariv.

- Beograd već ima sličan objekat, restoran na vrhu Avalskog tornja, koji je, s obzirom na zahtjevnu građevinsku konstrukciju, mnogo teži projekat nego hotel na Mostu na Adi. Siguran sam da je bilo moguće privući investitora koji bi se upustio u ovakav poduhvat, s obzirom na to da je imperativ kod investiranja u urbane hotelske objekte pronalaženje ekskluzivne i turistički izuzetno atraktivne lokacije - kaže arhitekta Slobodan Maldini i dodaje da je sličan objekat restorana sagrađen na vrhu pilona Novog mosta u Bratislavi još davne 1972. godine.

Primjeri atraktivnih lokacija u svijetu

Sa namjerom da privuku što veći broj posjetilaca s jedne strane ili ekskluzivne i vrlo zahtjevne, ali i finansijski moćne goste, urbani hotelski objekti se danas grade u svijetu na izuzetno atraktivnim lokacijama na konstruktivno i arhitektonski atraktivan način.

- Među primjerima ovakvih izuzetnih hotela su "Stratosfera" u Las Vegasu, hotel "Tramp" u Dubaiju, "Alfabet kula" hotela "Kempinski", Batumi, a najinteresantniji primjer je "Marina bay sands resort" u Singapuru, sa infiniti bazenom dugim 146 metara podignutim na visini od 191 metra - kaže Maldini.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "24 sata" od 6.6.2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.