NavMenu

BiH zapostavlja svoj energetski potencijal

Izvor: eKapija Subota, 08.06.2013. 12:28
Komentari
Podeli

BiH je bogata prirodnim potencijalima koji stoje neiskorišteni. Takvo stanje treba što prije mijenjati, ističu učesnici Međunarodne konferencije ENERGA, održane u Tuzli, na kojoj sudjeluju stručnjaci iz oblasti energetskog sektora iz regiona. Oni očekuju da se stanje počne mijenjati, a prvi korak bio bi donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije. Međutim, kao što to obično biva u BiH, političari koji su pozvani mijenjati stanje u zemlji došli su samo na otvorenje ove konferencije u vrijeme slikanja i snimanja. Preporuke stručnjaka nisu poslušali.

U korištenju prirodnih potencijala investitori su naišli na brojne zakonske i administrativne prepreke.

- Moj motiv je bio izgraditi jednu elektranu koja će se otplatiti i donijeti prihod firmi, a pored toga, pokazati da lokalna firma je u stanju izgraditi vlastitom pameću, vlastitim kapitalom elektranu. Mi smo počeli prikupljati dokumentaciju u septembru 2011., i nakon 20 gotovo mjeseci smo uspjeli pustiti elektranu u probni rad, što znači da su svi učesnici u tom procesu definitivno neprimpremljeni na takvu vrstu projekata- kaže Samir Salković, vlasnik prve solarne elektrane u Tuzli.

BiH ima više sunca nego većina zapadnih zemalja, ali iskorištenost tog prirodnog bogatstva nije čak ni minimalna.

- I druge zemlje članice Energetske zajednice imaju poteškoće usvajati svu tu legislativu. BiH nije nikakva iznimka, ali je tu situacija najgora. Mogu da kažem da sam za sada relativno pesimističan- rekao je Janez Kopač, prvi čovjek tajništva Energetske zajednice u Beču.

Zakon koji naša zemlja nikada nije donijela o obnovljivim izvorima energije u mnogome koči investitore. Umjesto zakona, u TK se čak pokušala uvesti koncesija na sunce kojom bi investitori plaćali korištenje sunčeve energije Vladi TK.

- Pošto su svi od politike do opštinskih organa vlasti deklarativno za obnovljive izvore energije, onda je naravno apsurd da se ništa ne čini da bi se ta procedura ubrzla i da bi se olakšalo potencijalnim investotorima da to urade. A to uraditi nije moguće bez podsticaja. Znači elektrana se po sadašnjim uslovima, kako sada u ovom pravnom vakuumu stoji, ne može otplatiti za 50 godina, a njen vijek je 25 godina. Prema tome, ne vidim neku posebnu sreću u investiranju dok se ne riješe neke ključne stvari, a temelj svega je zakon o obnovljivim izvorima- kaže Samir Salković.

Tuzla vodeći grad

Tuzla je trenutačno vodeći grad po korištenju sunčeve energije u BiH. Sve više institucija u ovom gradu okreće se ovom prirodnom energentu.

- Mi smo u međuvremenu postali regionalnim liderima energetske efikasnosti, naročito kada je u pitanju grijanje. I mi smo to pokazali na primjeru gradske kuće - umjesto 30.000 plaćamo 7.000 grijanje mjesečno. Imamo jednu obnovljivu, beskonačnu energiju Sunca. Prilika je to za velike uštede, ali i za razvoj. Ovaj puta energetska efikasnost je u funkciji ekologije, ali ekologija tu nije neka vrsta troška, nego prilika za uštedu- navodi načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U Hrvatskoj je 40% investicija vezano upravo za obnovljive izvore energije.
Zbog brojnih političkih previranja u BiH, ova zemlja će zasigurno još dugo počekati na zakon o obnovljivim izvorima energije, ali i na mogućnost da koristi prirodna bogatstva kakva joj stoje na raspolaganju.

- Sve što imamo je blokirano - politička blokada koja može biti ili zbog sitnih sopstveničkih interesa, ili ili zbog strateških odluka da se sve na državnom nivou blokira od pojedinih političkih partija- kaže Mirza Kušljugić, ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sustava.

Kada bi se čelnici ove zemlje okrenuli svim mogućnostima koje BiH ima, odnosno prirodnim i ljudskim resursima, probleme kakve danas imamo vjerojatno nikada ne bismo ni upoznali. Ovako, problemi i učahurenost BiH nešto su sa čim se ovdje naviklo živjeti.

- Energetski sektor je izuzetno značajan, i BiH je neto izvoznik električne energije - i to je jedan rijetkih u Evropi uopšte, tako da su tu mogućnosti BiH kao države još mnogo veće nego na bilo kom drugom privrednom području. Stvarno je šteta što se bacaju svi ti potencijali- ističe Janez Kopač.

Potrošnja električne enrgije je sve veća, a podatak da BiH spada u europske zemlje sa najvećim brojem sunčanih dana u godini dovoljno sam za sebe govori kolike ova zemlja ima mogućnosti za razvoj energetskog sektora. Međutim, ovdje se još uvijek samo govori o mogućnostima - konkretni pomaci tek se očekuju.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sahta radija "Slobodna Evropa" od 8. juna 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.