NavMenu

Izabrane predstave za 41. FEDRU - Festival traje od 29. juna do 6. jula

Izvor: Nezavisne novine Subota, 08.06.2013. 11:05
Komentari
Podeli

Krajem juna i početkom jula Bugojno će biti domaćin najstarijeg teatrskog festivala u BiH, 41. FEDRA-e na kojem će učestvovati brojni glumci-amateri iz Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Selektor ovogodišnjeg festivala, profesionalni reditelj Marko Misirača, odlučio je da od sedamnaest prijavljenih predstava, što je najveći broj prijava u posljednjih nekoliko godina, u takmičarskom dijelu programa bude izvedeno ukupno sedam predstava.

Teatar "Total" iz Visokog na ovogodišnjem Festivalu izvesće takmičarsku predstavu "Večera budala" režisera Jesenka Muzaferije, Omladinski studio GP "Jazavac" iz Banjaluke predstavu "Andrija" u režiji Vladimira Đorđevića i Dragana Marića, a Pozorište mladih Tuzla nastupiće sa predstavom "Nužda natjerala" čiji tekst i režiju potpisuje Adnan Mujkić.

Predstava "Pokondirena tikva" Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad u režiji Dubravka Nikolića takođe je, prema odluci Misirače, uvrštena u takmičarski dio programa, kao i "Traži se novi suprug" režisera Ilje Benkovića, a u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta Orašje.

Selektor Misirača je odlučio da dijelom takmičarskog programa budu i dvije koprodukcijske predstave, "Rekvijem za ljubav" autora i režisera Seje Đulića, u izvedbi Mostarskog teatra mladih i Studentskog pozorišta Banjaluka, te predstava "Boja krvi i ilovače" Teatra Fedra Bugojno i KS "Male stvari" Trebinje. Predstava "Boja krvi i ilovače" urađena je prema tekstu Vahida Durakovića, a u režiji Željka Miloševića.

Osim predstava u takmičarskom programu, na 41. FEDRI će se realizovati i drugi interesantni sadržaji, pa će svi zainteresovani imati priliku da prisustvuju likovoj izložbi u Likovnoj galeriji KSC-a Bugojno, da pogledaju gostujuće predstave iz BiH i Hrvatske kao dio revijalnog programa Festivala, a bit će realizovane i promocije književnih djela.

U sklopu Festivala će biti realizovana i radionica "Scenski pokret u savremenom teatru" koju će da vodi Slađana Zrnić.

Neizostavan dio Festivala svakako je i stručni žiri kojeg čine tri člana, prof.dr Sulejman Bosto sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Slađana Zrnić, profesionalna glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske i mr.sc. Jasmina Čelebić, docentica na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

41. Teatarski festival FEDRA Bugojno 2013. trajaće od 29. juna do 6. jula ove godine, a biće realizovan u organizaciji Kulturno-sportskog centra Bugojno i uz finansijsku podršku Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta SBK-a, općine Bugojno, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Fondacije za muzičku scensku i likovnu umjetnost Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.