NavMenu

Radnici "Dite" u štrajku - Traže izjašnjavanje Vlade TK

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2013. 09:08
Komentari
Podeli

Radnici Tvornice deterdženata "Dita" u Tuzli, njih 130, počelo je štrajk. Traže da se vlasti Tuzlanskog kantona izjasne o sudbini "Dite" a nakon što je propao ugovor o poslovnoj saradnji sa beogradskom "Beohemijom". Tvrde da je sve bilo igra i da je taj ugovor poslužio samo da se uzme tržište "Diti", a oni ostaju bez brojnih neisplaćenih plata i uplaćenih doprinosa, javlja Federalna televizija.

Radnici kažu da više nemaju šta izgubiti. Bez posla, plaća i zdravstvenog osiguranja, ali i bilo kakvog dogovora s vlasnikom, oni traže da se o svemu odredi i Vlada Tuzlanskog kantona. Ako im treba "Dita", neka se bore za nju kao što se radnici bore. Ako im ne treba, neka to javno kažu i neka je ugase - poručuju radnici.

Radnike hrabri vijest da je Kantonalna porezna uprava definirala hipoteku za naplatu potraživanja. Ali i Tužiteljstvo bi konačno trebalo otvoriti njihove tužbe upućene još prije dvije godine. Više se ne može izdržati, a Uprava za izdavanja prostora uzima velike novac.

- Staž nam nije uvezan već 46 mjeseci, nismo primili 19 plaća. Ljudi nemaju od čega živjeti, a u 2012. samo od kirija je naplaćeno 500.000 KM. Gdje je taj novac?- pita predsjednik Sindikata "Dite" Dževad Mehmedović.

Ako ne bude pomaka, radnici "Dite" najavljuju proteste pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. Teško bolesno dijete jednog radnika "Dite" nije dobilo pomoć jer nema ovjerenu zdravstvenu knjižicu. Neka se ova agonija, započeta 2009. godine završi, kažu u "Diti", a njen vlasnik nije želio razgovarati s novinarima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.