NavMenu

Pojačan inspekcijski nadzor licenci za računarske programe

Izvor: eKapija Srijeda, 05.06.2013. 11:11
Komentari
Podeli

Na nedavno održanom savjetovanju tržišnih inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, promoviran je vodič pod nazivom "Instrukcija za pregled i dokumentiranje softvera instaliranog na računarima u cilju zaštite autorskih prava", prenosi RTV "Slon".

Svrha vodiča jeste postizanje efikasnijeg rada inspektora na terenu prilikom pregleda instaliranog softvera i provjere licenci kod korisnika, a s obzirom da se radi o prvom vodiču ove vrste u BiH ova brošura ujedno predstavlja i veoma efikasan alat za sve inspektore koji vrše nadzore po pitanju licenci za računarske programe.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ibrahim Tirak je izjavio:

- Donošenje ovog vodiča je veoma korisno za rad tržišnih inspekcija, jer uz svu prethodnu obuku koju smo omogućili tržišni inspektori će koristeći vodič biti potpuno opremljeni za vršenje pojačanog inspekcijskog nadzora koji se odvija u sklopu kampanje pod nazivom "Još uvijek niste zakasnili, licencirajte vaše računarske programe!" - te je u nastavku naglasio da je svrha kampanje da nadležne inspekcije rade na podizanju svijesti o potrebi poštivanja autorskih prava.

Federalni i kantonalni tržišni inspekori će kod svih privrednih subjekata na području FBiH u periodu do polovine juna 2013. sprovoditi pojačani inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o autorskom i srodnim pravima BiH u oblasti korištenja i prometovanja kompjuterskih programa.

U slučajevima zloupotrebe autorskog prava predviđeno je poduzimanje upravnih mjera i prekršajnih sankcija, poput privremenog i trajnog oduzimanja predmeta i uređaja kojima je počinjen prekršaj pa do izricanja novčanih kazni koje se kreću u rasponu od 1.000 do 200.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.