Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 05.06.2013.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveći dužnici gomilaju dugove - Ukupno dugovanje prema Poreskoj upravi RS 884,1 mil KM

(Foto: b)

Trebinjski "Novotex" u stečaju i dalje je najveći poreski dužnik u RS sa dugom od 50,2 mil KM, a odmah iza njega nalazi se Fabrika glinice "Birač" takođe u stečaju sa 34,2 mil KM, te "Šume Srpske" sa 29 mil KM duga.

Na novoj, dopunjenoj listi Poreske uprave RS sada se nalazi 2.730 poreskih dužnika koji ukupno duguju 884,1 mil KM.

U odnosu na prethodni mjesec dug najvećih dužnika dodatno je povećan. Tako je dug "Birča" povećan za 21 mil KM u odnosu na stanje s početka prošlog mjeseca, a povećan je i dug "Šuma Srpske" i to za 3 mil KM.

Iza ova tri najveća dužnika nalaze se Klinički centar Istočno Sarajevo sa 18,4 mil KM duga i Klinički centar Banjaluka sa 15 mil KM. I njihovi dugovi su u odnosu na prethodni mjesec povećani i to dug KC Istočno Sarajevo za 6,5 mil KM, a KC Banjaluka za 3,5 mil KM.

Na listi poreskih dužnika slijede preduzeća "Darko produkt" iz Laktaša sa dugom od 14,7 mil KM, a zatim "Famos" iz Istočnog Novog Sarajeva sa dugom od 12,8 mil KM.

Preduzeće "Doboj putevi" u stečaju nalazi se na osmom mjestu najvećih dužnika sa 11,7 miliona KM duga, zatim "Balkal" iz Banjaluke koji je takođe u stečaju i duguje 11,3 mil KM, te "Sava" prehrambena industrija u stečaju sa dugom od 11,1 mil KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da javna preduzeća i ustanove nisu osnovni problem kada su u pitanju dugovanja prema Poreskoj upravi, iako zauzimaju značajna mjesta na listi najvećih dužnika.

- Problem su kompanije kao što je spoljnotrgovinska firma "Balkal" koju je imao "Birač". Ta firma je ostavila veliki dug za koji niko ni od ljudi u Poreskoj upravi, ni od vlasnika nije odgovarao. Firma je otišla u stečaj, nema imovinu, a njeni vlasnici iz Litvanije su napustili BiH. Jasno je da ovdje problem predstavlja ne samo "Balkal", nego mnoge slične firme od kojih nije ostalo ništa osim ogromnih dugova - kazao je Pavlović.

Zanimljivo je da se na listi deset najvećih poreskih dužnika nalazi čak pet preduzeća koja su u stečaju.

U Poreskoj upravi RS ranije su rekli da se prema dosadašnjim iskustvima od preduzeća u stečaju naplati tek oko 10% potraživanja.

Područni centri

Poreski obveznici u Područnom centru Banjaluka duguju 289,5 mil KM, u Prijedoru 61,4 mil KM, u Doboju 106,4 mil KM, Bijeljini 61,8 mil KM, Zvorniku 108 mil KM, Istočnom Sarajevu 156,6 mil KM i u Područnom centru Trebinje 100 mil KM.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.glassrpske.com)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.