NavMenu

Bijeljina pravi značajne uštede na javnoj rasvjeti

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.06.2013. 15:22
Komentari
Podeli

Na stubove javne rasvjete na području grada Bijeljina i svih seoskih mjesnih zajednica do polovine juna biće ugrađeni tajmeri, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bijeljina Milenko Vićanović.

Projekat je vrijedan 40.000 KM, a njegovom realizacijom značajno će biti smanjen utrošak struje.

- Zbog prekomjerne potrošnje električne energije za javnu rasvjetu, koja na mjesečnom nivou iznosu oko 100.000 KM, Odjeljenje je odlučilo da postavi tajmere čime će se potrošnja struje putem značajno redukovati - rekao je Vićanović.

Javna rasvjeta, kojom je obuhvaćeno oko 10.000 sijaličnih mjesta, biće redukovana i do 30%.

Uporedo sa ovim poslom, kaže Vićanović, biti isključeno i do 800 sijaličnih mjesta koja ne osvjetljavaju puteve i javne površine, nego privatna domaćinstva.

On ističe da veliki problem predstavljaju nelegalno postavljeni stubovi javne rasvjete i da će u skladu sa novim Zakonom o građenju, koji je stupio na snagu 24. maja, krenuti legalizacija javne rasvjete.

- Imamo slučajeva gdje se rasvjeta uključuje nelegalno. Riječ je o krađi električne energije i ubuduće će protiv takvih lica biti preduzete odgovarajuće mjere - rekao je Vićanović.

Za potrošnju električne energije, održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete iz gradskog budžeta biće izdvojeno 1.300.000 KM, dok će 400. 000 KM biti izdvojeno za postavljanje novih sijaličnih mjesta.

Prema odluci gradske administracije, mještani za uvođenje javne rasvjete treba da prikupe 50% sredstava, dok se ostalo obezbjeđuje iz budžeta grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.