NavMenu

FBiH dobija Zakon o eksploataciji nafte i plina

Izvor: eKapija Utorak, 04.06.2013. 11:21
Komentari
Podeli

Nakon što su Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH u novembru prošle godine usvojili Nacrt Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH, te je nakon toga provedena javna rasprava, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog ovog zakonskog dokumenta, prenosi RTV Slon.

Ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak dodjele ugovora i izvođenje istraživanja i eksploatacije nafte i plina na prostoru Federacije BiH na načelima održivog razvoja energetskog sektora.

Osnovni cilj Zakona je osigurati pretpostavke za nastavak geoloških istraživanja nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Time, kao i utvrđivanjem rezervi nafte i plina stvaraju se preduslovi za osiguranje energenata i poticaja za privredni i društveni razvoj.

Zakonom je propisano utvrđivanje rezervi i kvaliteta nafte i plina kao osnove za planiranje i izgradnju savremenih energetskih objekata i infrastrukture s visokim stepenom energetske efikasnosti, uvažavajući "Strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH čime bi se postigle pretpostavke za održivi razvoj energetskog sektora.

Precizirana je i obaveza uvažavanja i provođenje zakonskih odredbi koje se odnose na zaštitu i upravljanje okolišem, uz minimalan negativan utjecaj na njega.

Propisana je i obaveza Vlade Federacije BiH i vlada kantona da potiču i podržavaju istraživanje nafte i plina. Razvojni programi i projekti zaštite okoliša i ekonomskog učinka istraživanja i eksploatacije nafte i plina trebaju predviđati mogući utjecaj na okoliš, ne sprečavajući razvoj istraživanja i eksploatacije ovih energenata.

Zakonom se predviđa poticanje recikliranja naftnih polja sa otpadnim nusproizvodima kako bi se omogućilo ponovno korištenje, smanjenje ili povrat njihovih nusproizvoda, te da se zemljište koje je oštećeno ili na kojem se ne vrši istraživanje sanira i rehabilitira.

Predviđeno je i to da se pri istraživanju i eksploataciji primjenjuju napredna naučna i tehnološka istraživanja, te da se obezbijede finansijska sredstva u budžetu za dalja istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH.

U našem okruženju, a ni u Evropskoj uniji u cjelini, ne postoji zakonodavstvo za ovu oblast, sa izuzetkom Crne Gore koja ima zakon kojim reguliše istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.