NavMenu

"Anadi grupacija" kupila Hypo Alpe Adria banku u Austriji za 65,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 03.06.2013. 12:51
Komentari
Podeli

"Anadi grupacija" otkupila je poslove Hypo Alpe Adria banke u Austriji, za 65,5 mil EUR, saopšteno je u subotu (1. jun 2013.)

Time je "Anadi Financial Holdings Pte", u vlasništvu Britanca indijskog porijekla Sandživa Kanorija, otkupila sve dionice Hypo Alpe-Adria banke.

Kao član porodice, Kanorija je i suvlasnik indijske "Srei grupacije", koja je do sada važila kao mogući kupac. Njegov brat Hermant je predsjednik "Srei grupacije".
Inače, dogovor o otkupu svih dionica podliježe pod više uslova, posebno odobrenju Nadzora za finansijsko tržište.

- Kanorija i njegovo preduzeće "Anadi" su jasno najbolji ponuđači međunarodnog formata, sa snažnim regionalnim opredjeljenjem - saopštio je šef Hypo, Gotvald Kranebiter.

Kanorija je najavio da namjerava da održi "austrijski karakter" banke i da su bezbjedni svi ulozi klijenata Hypo. U Austriji, Hypo ima više od 450 zaposlenih i na 14 mjesta u pokrajinama Koruška, Salcburg i u Beču oko 56.000 klijenata.

Dogovor o otkupu poslovanja Hypo u Austriji uslijedio je neposredno poslije odluke Evropske komisije da "firmi-majci" pruži više vremena za predaju plana o reorganizaciji zbog problema nacionalizovane banke.

Evropska komisija vrši pritisak na Hypo banku da izvrši prodaju svojih ogranaka do kraja godine, jer bi u suprotnom mogla naložiti povratak više od 2 mlrd EUR pomoći koji je banka dobila od države, kada je upala u finansijske teškoće 2009. godine.

Rok za predaju izmijenjenih planova istekao je u petak (31. maja 2013. godine), ali je Evropska komisija produžila rok do kraja juna, što je bilo, kako navode u Vladi Austrije poznato ranije, ali se nije saopštavalo. Vlada Austrije će, kako je najavila, Briselu poslati nacrt plana i pored produženja rokova.

U prijestonici Austrije ne žele da iznose detalje o planu, koji se prosljeđuje Briselu, već samo ukazuju da se traži više scenarija, koji su ekstremno prilagodljivi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.