NavMenu

Sarajevo - JP Elektroprivreda BiH i kompanija Oracle BH d.o.o potpisale poslovni ugovor čija je ukupna vrijednost 878.926 KM.

Izvor: Četvrtak, 12.10.2006. 09:58
Komentari
Podeli




Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda (EP) BiH d.d. Sarajevo i kompanija Oracle BH d.o.o. su u Sarajevu, u prisustvu ambasadora SAD-a u BiH Daglasa Meklhejnija (Dauglas McElhaney) potpisale poslovni ugovor čija je ukupna vrijednost 878.926 KM. Ugovorom se uređuju međusobni odnosi dvije kompanije u vezi s kupovinom Oracle programskih licenci, tehničke podrške, usluga edukacije i ostalog, a upravljanje velikim brojem poslovnih procesa u ovom preduzeću odvija se uz pomoć Oracle softvera.

Sektor za informacione tehnologije u JP EP BiH, koristeći se Oracle alatima za razvoj i dizajniranje, razvio je poslovno tehničke aplikacije, te na ovaj način u značajnoj mjeri poboljšao upravljanje u svim segmentima poslovnih procesa. Također, na softverskoj bazi Oracle zasnovan je poslovni informatički sistem, koji se koristi u svim dijelovima JP EP BiH. Ugovorom o licenciranju JP EP BiH ima na raspolaganju i Oracle tehničku podršku za sve raspoložive proizvode, te također prati svjetske trendove u korištenju softverskih proizvoda. Ambasador Meklhejni je, između ostalog, ukazao na značaj potpisanog ugovora, s aspekta jačanja intelektualnog vlasništva.

Potpisnici Ugovora su generalni direktor JP EP BiH Enver Kreso i direktor kompanije Oracle BiH Edin Fetahović. Prema riječima Krese, danas potpisani ugovor je mali korak na velikom putu energetskog razvoja u BiH, a doprinijeće unutrašnjem uređenju odnosa JP EP BiH sa okruženjem. Fetahović je naglasio kako je kompanija Oracle ponosna što može doprinijeti budućim uspjesima JP EP BiH, te dodao kako je navedeni Ugovor jedan od većih regionalnih projekata Oracle-a. Pojasnio je kako se značajan dio Ugovora odnosi na edukaciju zaposlenih u JP EP BiH, koji će koristiti ovu tehnologiju.

Kreso je ambasadora Meklhejnija informirao o planiranim razvojnim projektima Elektroprivrede BiH. Između ostalog, riječ je o izgradnji tri hidroelektrane (HE) i tri termoelektrane (TE) u BiH, odnosno izgradnji HE Vranduk, HE Ustkolina i HE Rmanj Manastir, te TE Bugojno, TE Kakanj i TE Tuzla. Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ovih investicija je oko 1,4 milijardi eura. Značajan dio budućih projekata odnosi na pridruživanje rudnika Elektroprivredi BiH, u kojim bi se putem unapređenja tehnologija u rudnicima povećala efikasnost njihovog rada. Najavio je i buduće nastojanje JP EP BiH u približavanju tržištu juga Italije, "što je tehnički moguće povezati podzemnim kablovima".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.