NavMenu

U Banjaluci počinje da radi prva Sigurna kuća za djecu žrtve nasilja

Izvor: Glas Srpske Petak, 31.05.2013. 10:49
Komentari
Podeli

Mališani koji su žrtve nasilja od 1. juna moći će da pronađu podršku i utočište u prvoj sigurnoj kući u Banjaluci.

U Udruženju "Nova generacija" kažu da je sve spremno da "Dječija kuća - sigurno mjesto", kako se zove ovaj projekat, otvori svoja vrata i da već ima djece koja trpe maltretiranje i koja će biti smještena u kuću.

- U pitanju je prva sigurna kuća namijenjena isključivo djeci, u kojoj će raditi psiholozi, socijalni radnici i vaspitači, a kapacitet je 14 ležaja. Zbog sigurnosti djece koja će ovdje boraviti o lokaciji nećemo govoriti u javnosti. Nažalost, već prvog dana najvjerovatnije će biti smješteno troje djece - objasnila je izvršni direktor Udruženja Maša Mirković i dodala da se smještanjem djece u sigurnu kuću sprovodi zaštitna mjera kako bi se žrtva fizički i psihički zaštitila od nasilnika.

Mirkovićeva kaže da se Udruženje od 2004. godine bavi zaštitom i unapređenjem prava maloljetnika.

- U tu svrhu 2005. godine sa radom je počela i Prihvatna stanica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, koja djeci pruža kratkotrajan smještaj - objasnila je Mirkovićeva.

Podsjeća da je u aprilu 2011. godine počeo sa radom i Dnevni centar za djecu ulice i Dnevni centar za djecu žrtve i svjedoke porodičnog nasilja.

- Ovdje se djeci omogućuje cjelodnevni boravak, hrana, higijena, pomoć u učenju, radionice, garderoba, knjige, školski pribor i slično - rekla je Mirkovićeva.

Dodaje da su u februaru ove godine pokrenuli prvu besplatnu savjetodavnu liniju za djecu pod nazivom plavi telefon.

- Linija je anonimna i pruža mogućnost savjetovanja i usmjeravanja djece kako i od koga da traže pomoć ako se oni ili neko drugi koga poznaju nađu u problemu. Linija je otvorena i za odrasle, samo ako se radi o situacijama koje se odnose na djecu - dodala je Mirkovićeva.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Borka Vukajlović naglasila je da ova sigurna kuća ima značaj ne samo za grad Banjaluku već će biti otvorena za cijelo područje RS i FBiH.

- U posljednje tri godine javile su nam se dvije ili tri maloljetne osobe koje su bile žrtve uglavnom seksualnog nasilja i iskorišćavanja - rekla je Vukajlovićeva.

Djeca koja budu smještena u ovu sigurnu kuću moći će da ostanu dok god za to postoji potreba.

Troškovi

Mirkovićeva kaže da, s obzirom na to da će djeca dolaziti i iz drugih opština u RS, pa i iz FBiH, planiraju da ostvare saradnju i sa drugim centrima za socijalni rad.

- Troškove boravka djece u sigurnoj kući snosi opština iz koje dijete dolazi - precizirala je Mirkovićeva, dodajući da je već ostvarena saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Ministarstvom bezbjednosti BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.