NavMenu

U 2012. robna razmjena BiH i Rusije 156,9 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 30.05.2013. 13:05
Komentari
Podeli

Obim spoljnotrgovinske razmene između BiH i Rusije se iz godine u godinu povećava, a u 2012. godini ukupna razmjena ove dvije zemlje iznosila je 156,9 mil EUR, od čega na uvoz u BiH otpada 128,2 mil EUR.

U 2011. godini ukupna razmjena BiH i Rusije iznosila je 149,2 mil EUR, dok je godinu dana ranije iznosila 50,9 mil EUR, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Evidentno je da je od 2010. godine značajno povećan uvoz iz Rusije, a što se može pripisati otpočinjanju rada Rafinerije Brod, dok izvoz BiH tokom ovog perioda bilježi blagi rast, prenosi Indikator.ba.

Ako se iz pregleda uvoza izuzme stavka mineralnih goriva, BiH najviše uvozi mašine, aparate i mehaničke uređaje, kao i metale i njihove proizvode.

BiH u Rusiju najviše izvozi farmaceutske proizvode, kožu, krzna, tekstil, agroindustrijske proizvode, te mašine, aparate i uređaje.

U pogledu vođenja zvanične statistike Bosni i Hercegovini ne ide u prilog činjenica da dosta preduzeća iz BiH ostvaruju izvoz u Rusiju ali preko Srbije, koja sa Rusijom ima potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini, te se takvo plasiranje proizvoda iz BiH nigdje zvanično ne vodi kao izvoz BiH nego izvoz Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.