Izvor: eKapija | Srijeda, 29.05.2013.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eko inovacije za bolji tretman otpadnih voda - Na Boračkom jezeru pilot projekti prečistača

Boračko jezero

Potrošnja vode za razne potrebe postaje sve veća, što uzrokuje i porast količine otpadnih voda, koje značajno ugrožavaju čovjekovu životnu sredinu.

Mehmed Cero, pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš Ministarstva okoliša i turizma FBiH kaže da imamo neriješenu infrastrukturu.

- Istovremeno je to jedna od najskupljih infrastruktura. Pitanje uspostave regionalnih centara za upravljanje otpadom, izgradnje sanitarnih deponija, reciklažnih dvorišta, selektivno prikupljanje otpada, to su dvije linije koje su i naskuplje i najzahtjevnije- kaže Cero.

Radi zaštite prirodnog naslijeđa, odnosno turističkog potencijala, lokalne zajednice u svojim okvirima trebalo bi da implementiraju ekoinovacije.

Cero naglašava da to ne znači samo izgraditi sistem otpadnih voda da bi se riješio problem.

- Vrlo je važno i adekvatno izkolektovati, izgraditi kolektore odgovarajuće, koji će razdvojiti kišnu i komunalnu, neotpadne vode.

Asad Karišik, predstavnik SERDA-e otkriva da su to neki manji prečistači za neka manja naselja gdje postoje turistički kapaciteti da se sačuvaju rijeke, odnosno prirodna bogatstva, jer je to osnova za razvoj turizma.

Prečistači će se izrađivati kao pilot projekti u zemljama regije i predstavljaju dio projekta koji se finansira iz evropskih sredstava u okviru IPA fondova u iznosu blizu 1,8 mil EUR.

Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije kaže da BiH ima problem zagađenja vode i taj pilot projekt rade kako bi se napravio jedan pročistač i poslije implementirao i u Bosni.

Učesnici Konferencije posjetiće Boračko jezero koje je, zbog povećane potrebe za tretmanom otpadnih voda kao dio održivog razvoja turizma, potencijalna lokacija za implementaciju ovog pilot projekta.

(Napomena: tekst je u poptunosti preuzet sa sajta TV Hayat od 28. maja 2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.