NavMenu

Počela gradnja autoputa Banjaluka - Doboj

Izvor: Nezavisne novine Petak, 24.05.2013. 11:10
Komentari
Podeli

Početak radova na autoputu Banjaluka - Doboj, na dionici od Prnjavora do Doboja, obilježen je juče u Johovcu, kraj Doboja.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je izgradnja ovog autoputa ispunjavanje obećanja iz 2006. godine da će RS dobiti mrežu autoputeva.

Pred nekoliko stotina okupljenih građana, predstavnicima Vlade RS, koje je predvodila premijerka Željka Cvijanović, predstavnicima "Autoputeva RS" i opština kroz koje će budući autoput prolaziti, Dodik je rekao da je autoput ne samo građevinski nego i civilizacijski izazov koji bitno mijenja karakter društva.

- Svima koji ovuda budu prolazili autoput šalje nedvosmislenu poruku da je RS dio integrisanih komunikacija na najvišem nivou. Čestitam izvođačima i vjerujem da će rokovi biti ispoštovani - naglasio je Dodik.

Podsjetio je da je njegova vlada 2006. godine prvo planirala brzu cestu ka Doboju, ali da je uskoro odlučeno da se ide u izgradnju punog profila autoputa.

- To nije bilo ni jednostavno ni lako. Političari se mjere po tome šta ostave iza sebe, a ne po tome šta pričaju - naveo je Dodik. Rekao je da su se kroz planiranje mreže autoputeva suočili s brojnim izazovima, a dio zakona je morao biti promijenjen, poput Zakona o eksproprijaciji zemljišta.

- Ubrzali smo procedure izuzimanja zemljišta da bismo mogli ubrzano da radimo. Potrudili smo se da od ljudi od kojih smo oduzimali zemljište za gradnju autoputa ne napravimo puku sirotinju nego da na drugim destinacijama mogu ugodno da žive - rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u neposrednoj blizini prije nekoliko dana obilježen početak radova na izgradnji termoelektrane Stanari, poručivši da je RS opredijeljena za što više investicija koje doprinose boljitku RS i zapošljavanju ljudi.

- Ovo je jedan od važnih projekata koje smo još prije nekoliko godina stavili na mapu razvoja RS. Izuzetno je važno da u složenim ekonomskim prilikama RS pokazuje kapacitet da pokrene velike investicione cikluse i velike radove na unapređenju infrastrukture. Ovaj autoput će dati novo lice i novi pečat RS - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila velika očekivanja od ovog projekta, koji podrazumijeva zapošljavanje ljudi, te je istakla da očekuje otvaranje projekata koji treba da prate ovu investiciju.

- Želim da zahvalim svima onima koji učestvuju u ovom projektu i da se ponovo okupimo i obilježimo završetak radova - navela je Cvijanovićeva.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, podsjetio je da je u proteklih nekoliko mjeseci tokom pripremnih radova urađeno preko 200.000 kubnih metara nasipa i 200.000 kubnih metara iskopa.

Rekao je da, ako posao bude rađen ovom dinamikom, rokovi za završetak radova u novembru 2015. godine neće biti ugroženi, izrazivši nadu da će time biti ispunjeni ciljevi postavljeni 2006. godine.

Dionica autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja, duga je ukupno 36 kilometara, a vrijednost projekta, finansiranog kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, je oko 180 mil EUR.

Na ukupnoj dionici planirana su 64 objekta, uglavnom nadvožnjaci, podvožnjaci, dva duža mosta i jedan tunel u dužini 180 metara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.