NavMenu

U stečaju 14 firmi istočne Hercegovine - Nezaposlenih u Trebinju 4.780

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 23.05.2013. 13:38
Komentari
Podeli

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju su u prva četiri mjeseca ove godine pokrenuta 23 postupka likvidacije ili odlaska u stečaj istočnohercegovačkih preduzeća.

Smajil Begović, predsjednik ove pravosudne institucije, kaže da je od ovog broja do likvidacije došlo već devet firmi, dok je za 14 pokrenut stečajni postupak.

- Stečaj je pokrenut u osam malih preduzeća, tri javna preduzeća, te akcionarskim društvima "Neimarstvo" i "Herceg televizija", čiji je "Neimarstvo" osnivač, kao i fočansko "Vučevo", gdje je bez posla ostao veliki broj radnika, dok je u osam malih privatnih preduzeća bilo pedesetak radnika- kaže Begović.

On dodaje da ovaj broj preduzeća koja nestaju, barem u onom obliku u kojem su dosad postojala, nije veliki, ali da se s tim u vezi mora imati u vidu i činjenica da je u pitanju mala regija.

Dragan Simović, predsjednik Sindikalne organizacije regije Trebinje, kaže da se rad na crno i neuplaćivanje doprinosa nastoji suzbiti i da radnici mnogo očekuju od inicijative i nacrta zakona da se ubuduće ovo tretira kao krivično djelo.

- To se, naravno, odnosi i na neuplaćivanje plata i otpuštanje trudnica, u slučaju kada je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme, gdje mogu da kažem da nemamo kršenja zakona kada su u pitanju trudnice, ali imamo brojne pritužbe kada su u pitanju druga kršenja radničkih prava po svim drugim osnovama- kaže Simović.

U trebinjskoj filijali Zavoda za zapošljavanje RS, koja pokriva osam hercegovačkih opština, za godinu dana je broj nezaposlenih porastao za oko 150, pa je trenutno registrovano 16.825 nezaposlenih, dok u samom Trebinju posao preko ove institucije čeka 4.780 radno sposobnih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.