NavMenu

Sarajevo Sevdah Fest od 25. do 30. juna s misijom očuvanja sevdalinke

Izvor: Oslobođenje Utorak, 21.05.2013. 15:40
Komentari
Podeli

Sarajevo Sevdah Fest, njegovo treće izdanje, bit će održano od 25. do 30. juna u Bosanskom kulturnom centru.

Tokom šest festivalskih noći publici će se predstaviti nekoliko najboljih i najinteresantnijih muzičara iz BiH, ali i inostranstva koji će svaki na svoj način predstaviti jedinstvene pristupe tradicionalnoj narodnoj pjesmi sevdalinci.

Sarajevskoj će se publici predstaviti Marija Šestić & DrAmmar Project, Shaderwan Code, Cristina Soler & Pacoseco trío, Divanhana, Amira Medunjanin ft. Reka-Balkan River of Music i Mostar Sevdah Reunion.

- Drago nam je što SSF postaje tradicionalna manifestacija i već sada možemo reći da smo postali pravi brend. Ovo je ozbiljna priča koja na jednom mjestu okupi veliki broj kvalitetnih izvođača i ljubitelja sevdalinki. Bit će to sigurno šest prelijepih dana u BKC-u - kazao je idejni tvorac Festivala Vlado Cabrera.

Osim festivalskog programa, ove godine će u okviru SSF-a biti održan i pretprogramom koji će trajati od 17. do 21. juna, gdje će priliku da nastupe dobiti mlade i talentirane sevdalije.

- Naša velika želja je na pravi način promovirati i popularizirati sevdah. Zbog toga ćemo u pretprogramu dati priliku mladima da nešto nauče od iskusnijih kolega. Pokušat ćemo na najbolji način približi bosansku izvornu pjesmu svima. Jedino je na taj način možemo sačuvati - ističe Cabrera.

Sarajevo Sevdah Fest namijenjen je očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH, te očuvanju i promociji sevdaha među mladima.

Također, jedan od ciljeva je i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu BiH.

Cijena karata za Festival u pretprodaji iznosit će 10KM, a na dan koncerata 15 KM, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.