Izvor: Oslobođenje | Ponedjeljak, 20.05.2013.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Siniša Marčetić predstavljao BiH u okviru Internacinalnog trenerskog certifikovanog programa

Siniša Marčetić

Atletski trener Siniša Marčetić iz Prijedora učestvovao je od 26. aprila do 1. maja u sjedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani na petom, završnom, modelu Internacinalnog trenerskog certifikovanog programa (International Coaching Enrichment Certificate).

- Nakon šest mjeseci napornog rada, od čega su dva mjeseca provedena na predavanjima u Americi na univerzitetima Peen State i Delaware kao i Američkom olimpijskom trening centru u Koloradu Springsu, boravio sam krajem aprila u sjedištu MOK-a u Lozani. Bio sam jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine, te mogu sa zadovoljstvom reći kako sam uspješno završio program i stekao diplomu sa posebnim priznanjem američkog univerziteta Delaware i Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao jedan od ukupno osam trenera - priča Marčetić.

Osim diplome dobio je i 50 ETC kredita, što je otprilike za naše uslove godina studija. Program je obuhvatao 350 sati u formi praktične nastave, demonstracije, teroetskih predavanja iz oblasi sportske nauke, medicine ishrane, kao i implementacije projekta.

Na završnom modelu učestovalo je 35 trenera iz 30 zemalja svijeta sa pet kontinenata u 14 olimpijskih sportova iz Australije, SAD-a, Grenade, Srbije, Urugvaja, Maldiva, Perua, Surinama, Katara, Makedonije, Kolumbije, Malezije, Indije, Palestine, Bahama, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Zimbabvea, Nigerije, Lesota, Dominikanske Republike, Tajvana, Španije, Kajmanskih ostrva, Brazila, Sent Vincentea i Bosne i Hercegovine.

Marčetić je učestvovao kao predstavnik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine ispred Atletskog saveza BiH. Sa prostora bivše Jugoslavije osim njega bili su tu Makedonac Vančo Stojanov (atletika) i Srbijanac Nedžad Osmankač (odbojka).

Tokom boravka u Lozani, kaže Marčetić, imao je priliku da promoviše svoju domovinu BiH pred ljudima iz vodećih svjetskih sportskih i kulturnih institucija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.