Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.05.2013.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Top 10 najukusnijih insekata "delikatesa" na svijetu

Škorpioni prženi u dubokom ulju (Foto: b)

Prema najnovijoj preporuci UN, insekti bi trebalo da posluže kao rješenje za probleme u vezi s nestašicom hrane i nezdravom ishranom. Mnoge zemlje ih već tradicionalno imaju na trpezi, a za one koji ih misle uvrstiti u svoj jelovnik, evo i preporuke 10 vrsta insekata koje važe za najukusnije.

1. Cvrčci u soja sosu

U Bankgkoku čest prizor predstavljaju ulični prodavci grickalica od kojih se jedni ježe, dok drugima ide voda na usta. Delikates su cvrčci, prženi u biljnom ulju i začinjeni sa malo soja-sosa.

2. Dugi bambusovi crvi umjesto kokica i čipsa

I dugi bambusovi crvi pripremaju se na isti način. Turisti se odlučuju da ih probaju da bi na "Facebook"-u mogli da postave šaljive fotografije, dok ih domaće stanovništvo cijeni zbog ukusa, i najradije ih gricka uz pivo, kao zdravu alterantivu za čips i kokice.

3. Skakavci ukusni kao piletina

Za one koji su skloni da istražuju u ponudi je još desetak vrsta, među kojima se turistima obično dopadnu skakavci, po ukusu nalik na reš pečenu piletinu, dok ih na prvi pogled odbija jedna vrsta vodenih buba, takođe veoma cijenjena među sladokuscima, ali izgledom nalik na bubašvabu.

4. Škorpioni prženi u dubokom ulju

Mada zapravo i nisu pravi insekti, i škorpioni su se našli na listi koju preporučuje UN. U Kini se mogu kupiti kod uličnih prodavaca grickalica, pržene u dubokom ulju, ali u ponudi su više kao turistička atrakcija nego kao istinski delikates.

5. Ražnjić od stonoga

Stonoge na štapiću, nalik na ražnjić, još jedna su krckava i reš poslastica sa kineskih tezgi brze hrane.

6. Larve svilenih buba u čauri

Kuvane larve svilenih buba u čaurama mogu se kupiti na mnogim mjestima u Koreji. Prah od ovih larvi smatra se za dobar lijek za dijabetes i snižava šećer u krvi.

7. Džinovski pauci na žaru

U Kambodži luduju za džinovskim paucima, prženim ili pečenim na žaru. Prodaju se na pijacama, ali mogu se naručiti i u restoranu. Prodaja ovog delikatesa bogatog cinkom i gvožđem predstavlja značajan izvor prihoda za mnoge siromašne seljake.

8. Crveni termiti

Crveni termiti se, takođe u Kambodži smatraju pikantnim dodatkom jelima od govedine i svinjetine. Uz ostale začine, jelu daju kiselkast ukus.

9. Brašneni crvi

Na povratku sa putovanja po jugoistočnoj Aziji, brašnene crve možete da naručite i u holandskom restoranu specijalizovanom za insekte. Ali treba zanti i da su tu pet puta skuplji od svinjske šnicle.

10. Australijska bijela gusjenica

Na kraju i jedna poslastica sa drugog kontinenta. Australijska bijela gusjenica, delikates sa trpeze urođeničkog stanovništva, jede se sirova, pržena ili pečena. Našla se i na meniju tamošnjih otmjenih restorana, a glavni kuvar jednog od njih uvjerava da je prijatnog ukusa, nalik na prženo jaje sa aromom lješnika.

Svi ovi crvi, bube i bubice puni su vrijednih hranljivih materija, proteina, vlakana i mikroelemenata kao što su bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen i cink, a njihov uzgoj je jeftin i ne opterećuje prirodnu sredinu, što ih po mišljenu UN čini idealnom hranom budućnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.