NavMenu

Prvi investicioni forum bosanskohercegovačke dijaspore "BhdiaFor 2013" u Prijedoru 11. i 12. avgusta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.05.2013. 10:04
Komentari
Podeli

Nevladina organizacija "Naša perspektiva" organizirat će 11. i 12. avgusta u Prijedoru prvi investicioni forum bosanskohercegovačke dijaspore "BhdiaFor 2013" radi povećanja investicija u regiju Prijedor i poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade ili čiji su vlasnici članovi zajednice dijaspore, potvrdio je predsjednik ove organizacije Armin Alijagić, javlja TV "Hayat".

Forum, na kojem se očekuje 300 gostiju, bit će organiziran u okviru projekta "Poticanje investicija i ekonomske saradnje od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor radi povećanja životnog standarda svih građana regije Prijedor".

Alijagić pojašnjava da je "Naša perspektiva" radi realizacije svoje misije koja se odnosi na promoviranje organiziranog, sistemskog pristupa i dugoročnog razvoja saradnje bosanskohercegovačke dijaspore s matičnom državom BiH, naročito u području ekonomsko-privredne aktivnosti, formirala grupaciju "Business Forum of the BH diaspora" ("BhdiaFor").

- Prijedorska dijaspora je dosad dokazala svoj značaj u povećanju životnog standarda za građane u ovoj regiji. Ne samo da dijaspora šalje finansijsku podršku svojim porodicama i prijateljima (novčane doznake), ona se pokazala i kao bitan ulagač u prijedorsku regiju. Dokazi za to su kompanije "Austronet", "Norbos" i "Arifagić Commerce", investicije koje su realizirane uz pomoć članova zajednice dijaspore - ističe Alijagić.

Prvi dan foruma će se fokusirati na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena investicija, a drugi dan na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena poslovne saradnje.

U toku priprema organizacije Prvog investicionog foruma bosanskohercegovačke dijaspore, predstavnici grupacije "BhdiaFor" su uspostavili saradnju i partnerstvo s relevantnim organizacijama i institucijama u dijaspori, BiH i regiji Prijedor, kao što su Grad Prijedor, Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora "Preda-Pd", Vanjskotrgovinska komora BiH, Svjetski savez dijaspore BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo i drugim, koji će na različite načine, u okviru vlastitih nadležnosti i kapaciteta, podržati realizaciju ovoga događaja.

Na skupu će se, osim gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, obratiti i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić te značajni privrednici iz prijedorske regije, kao i uspješni privrednici iz dijaspore, predstavnici finansijskih institucija, Ambasade Kraljevine Norveške, Švicarske agencije za razvoj i saradnju - SDC, te relevantnih ministarstava na raznim nivoima.

Projekt se završava kreiranjem investicionog kataloga u kojem će biti prezentirane sve potencijalne investicije i poslovne saradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.