NavMenu

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Sloveniju sigurna - Moguće i da Rusi kupe "Petrol"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.05.2013. 09:14
Komentari
Podeli

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov slovenački kolega Karl Erjavec izrazili su u petak (17. maj 2013. godine) zadovoljstvo odličnim odnosima i uspješnoj privrednoj saradnji dvije zemlje, prenosi portal Energetika.ba.

Ruski ministar je u petak doputovao u radnu posjetu Sloveniji, gdje je razgovarao i s predsjednikom države Borutom Pahorom i premijerkom Alenkom Bratušek.

- Rusija je strateški partner Slovenije u svakom pogledu, na političkom, privrednom, kulturnom i na drugim područjima- rekao je na Brdu kod Kranja slovenački ministar.

On je dodao da je suradnja dvije zemlje na "izuzetno visokom nivou".

Ruski ministar vanjskih poslova ima slično mišljenje i na konferenciji za novinare je naglasio veliki interes ruskih i slovenskih regija za uspostavljanje neposrednih veza pri realiziranju investicijskih projekata.

Gasovod "Južni tok" kroz Sloveniju je zauzimao posebno mjesto u razgovorima, u kojima su dvije strane izrazile zadovoljstvo tim projektom.

Prošlogodišnja trgovinska razmjena je iznosila skoro 1,5 mlrd USD, pri čemu je naglašeno da u investicijama Slovenija ulaže dva puta više od Rusije, što bi trebalo biti ispravljeno.

Slovenački ministar je podsjetio da Slovenija uskoro počinje s privatizacijom nekih banaka i poduzeća i pozvao ruske ulagače da u tome sudjeluju, piše SEEbiz.eu.

Poznato je da je Rusija zainteresovana za kupovinu slovenačke naftne industrije "Petrol".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.