Izvor: eKapija | Subota, 18.05.2013.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevska općina Centar dobija Centar za zdravo starenje u maju 2014.

U sarajevskoj općini Centar će biti osnovan Centar za zdravo starenje čije svečano otvaranje je najavljeno za 2. maj 2014, objavljeno je na portalu te gradske općine.

Prvi sastanak stručnog tima za praćenje realizacije projekta "Centar za zdravo starenje na području općine Centar" održan je 15. maja. Članovi tima su stručnjaci iz oblasti psihologije, gerijatrije, medicine, arhitekture i ostalih oblasti koji mogu pomoći osnivanju Centra za zdravo starenje.

- Na prijedlog načelnika općine Centar Dževada Bećirevića, članovi tima su već obišli poslovni prostor u Maršala Tita 12 koji bi, uz adekvatno renoviranje, bio pogodan za rad Centra za zdravo starenje. Naši naredni koraci su da se pokrene izrada potrebne projektne dokumentacije sa marketinškim planom Centra, a u planu je narednog mjeseca potpisivanje protokola o saradnji Općine Centar sa NVO "Partnerstvo za javno zdravlje" i Crvenim krstom na tom projektu – rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, Varja Nikolić i dodala da angažovani na ovom projektu rade na volonterskoj osnovi.

Koordinatorica Centra za zdravo starenje u općini Novo Sarajevo Sejdefa Bašić-Ćatić prezentirala iskustva u radu Centra koji je u Novom Sarajevu osnovan prije dvije godine, kao prvi takav centar u Kantonu Sarajevo.

- Zahvaljujući dobrim rezultatima koje ostvaruju aktivisti Centra, koji rade na volonterskoj osnovi, na obuku su nam dolazili predstavnici iz zemalja regije: Crne Gore, Srbije, Makedonije pa čak i iz jedne općine iz Istanbula. U Centru imamo kurseve za strane jezike i rad na računaru, zatim likovne, muzičke, kulinarske sekcije i radionice za izradu rukotvorina. Osim toga, naši članovi rade preventivnu i korektivnu gimnastiku prilagođenu njihovoj životnoj dobi, a imamo i medicinsko savjetovalište i organiziramo mnoga druga predavanja interesantna za starije osobe. Finansijsku samoodrživost projekta postižemo zahvaljući donatorskim sredstvima, zatim od iznajmljivanja naših prostorija za multimedijalne namjene, kao i od članarine u simboličnom iznosu koju su uveli sami članovi našeg centra – kazala je Sejdefa Bašić-Ćatić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.