NavMenu

Neuspešan tender za kredit BHRT za potrebe procesa digitalizacije i finansijske konsolidacije

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.05.2013. 10:59
Komentari
Podeli

Javni natječaj, koji je BHRT raspisao za dobijanje dugoročnog namjenskog kredita za potrebe procesa digitalizacije i finansijske konsolidacije, je propao, a konkurs je poništen 22. aprila jer nije stigla nijedna ponuda, saznaju "Nezavisne".

Konkurs je, naime, objavljen kroz dva lota, a procjena menadžmenta BHRT-a je da im je za ove namjene potreban 3,1 mil KM (bez PDV-a).

Kao razlog poništenja tendera navedeno je da "u određenom roku nije dostavljena nijedna ponuda", što drugim riječima znači da nijedna banka nije vidjela interes davanja kredita Javnom radio-televizijskom servisu BiH, koji je u velikoj finansijskoj dubiozi.

Uzročno-posljedično, sada je doveden u pitanje i natječaj za kupovinu digitalne produkcijske opreme, s obzirom na to da je poslovodstvo BHRT-a ovu opremu upravo namjeravalo kupiti kreditom koji na kraju nije osiguran. Veliko je pitanje i kako će se izostanak planiranog kredita sada odraziti na kompletan proces digitalizacije u BiH (krajnji rok polovina 2015), kao i na samo poslovanje Javnog RTV servisa BiH, čiji je akumulirani gubitak od kraja 2007. do kraja 2010. godine dostigao čitavih 23 miliona KM.

Iako je u "Službenom glasniku BiH" broj 32 (od 29. aprila ove godine) navedeno "da je tender poništen 22. aprila, jer nije bilo nijedne ponude", iz BHRT-a tvrde drugačije.

U odgovorima na pitanja "Nezavisnih" oni, naime, zaključuju da je ovaj tender raspisan još u junu prošle godine, ali da je poništen odlukom BHRT-a, i to 7. maja ove godine?! "Isti dan je raspisan novi tender i otvoren je do 29. maja, do kada je krajnji rok za dostavu ponuda", navode iz BHRT-a, ali ne odgovaraju šta će se desiti ako se i na taj novi tender ponovo ne javi niti jedna banka.

Dalje navode da "BHRT ima jasnu projekciju za pozitivnu realizaciju plana digitalizacije produkcijskih kapaciteta i finansijsku konsolidaciju".

- Maksimalno su intenzivirani i razgovori s nadležnim institucijama i adresama od kojih je dobivena podrška očuvanju i jačanju uloge Javnog RTV servisa BiH kao objektivnog i nepristrasnog servisa svih građana u BiH - zaključuju u svojim odgovorima.

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, podsjeća da je proces digitalizacije "potpuno van onoga što je obaveza javnih emitera".

- Oni su do danas trebalo da završe studijsko opremanje digitalnom opremom. RTRS je završio taj posao, FTV nije uradila ništa, a BHRT pokušava da to riješi. Međutim, očigledno je da zbog gubitaka u poslovanju oni nisu solventni da bi banke ušle u tu vrstu aranžmana - ističe Hadžić, navodeći da se sada postavlja pitanje ko može dati garanciju za kredit BHRT-u.

Novi UO ne zna da je tender propao

Esad Gotovuša i Vladimir Marčeta, član i trenutni predsjedavajući novog Upravnog odbora (UO) BHRT-a, nisu bili upoznati sa činjenicom da je tender za kredit propao. Gotovuša kaže da je UO dao saglasnost da otpočne proces nabavke digitalne opreme, ali da Poslovodni odbor planira kredite. I Gotovuša i Marčeta navode kako očekuju da ih Poslovodni odbor s ovom informacijom upozna na narednoj sjednici 27. maja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.