NavMenu

Kotlovi koje Evropa cijeni - "ThermoFlux" iz Jajca planira u 2013. proizvodnju do 5.000 jedinica i izvoz od 40%

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Prošle godine proizveli smo više od 2.500 jedinica, od toga izvoz je bio veći od 37%, i to od Grčke, Makedonije, do Portugala, Njemačke, Austrije, Danske, Francuske i Engleske. S obzirom na veliko interesovanje za proizvodima, ove godine ostvarićemo 40% izvoza, sa proizvodnjom od 4.500 do 5.000 kotlova, kažu za portal "eKapija.com" iz firme "ThermoFlux" iz Jajca.

"ThermoFlux" proizvodi kotlove i kamine na pelet, kao i kotlove na sitni ugalj i čvrsto gorivo. Grijanje na pelete predstavlja alternativni vid dobijanja toplote, a u odnosu na lož i ulje ušteda je i do 3, 4 puta.

- Oni koji su koristili lož ulje, prešavši na pelete dobili su ne samo uštede, već i kvalitetnije grijanje- kažu u ovoj firmi.

Iz firme "Thermoflux", koja svoj asortiman ovih dana predstavlja na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, kažu da je u BiH danas lako nabaviti pelet.

- Prije 3,4 godine bilo je oko pet proizvođača, a danas ih ima više od 25. Veliki koncerni otvaraju tvornice peleta, poput onih u Srpcu i Vitezu. Cijena je malo počela da raste, ali opet je to jeftinije od nafte i plina.

Da su naši građani sve više zainteresovani da se griju na ovaj način, pokazuje i to da je "ThermoFlux" u prošloj godini prodao više od 1.500 kotlova u BiH.

- Naši kotlovi su do 100kw snage, pretežno namjenjeni za domaćinstva i stambene objekte, do 500, 600 kvadrata.

"ThermoFlux" danas ima više od 50 servisera širom BiH, imaju zastupnike i u Hrvatskoj, sa mrežom servisera koja broji 15-20 centara. Osim u Hrvatskoj, kotlovi su dostupni u centrima u Makedoniji, Grčkoj... Izvoz u Srbiju ide otežano, s obzirom na jaku konkurenciju.

Kotlovi koji stižu iz pogona u Jajcu su jednostavni za korišćenje. Programiraju se onako kako korisnik želi, a na njemu je samo da ubaci pelet. Kako su nam rekli, na primjer kuća od 150 m2, sa standardnom izolacijom, potroši otprilike 4 tone peleta. Naravno, prema potrebi uzimaju se kotlovi određene snage. Cijena kotlova u BiH iznosi oko 2.300 - 2.500 EUR.

Inače, certifikaciju rade u Beču, da bi se proizvodi mogli plasirati na evropsko tržište. Rekli su nam i da se u Njemačkoj kotao "Pelling 25" nalazi na listi poticaja agencije za biogoriva.

- To znači da tamošnji kupac tog kotla koji košta cca 2.800 EUR, dobije povrat od države 2.400 EUR, jer ima iskorišćenje od 92% i smanjenu emisiju štetnih gasova. U 2015. godini dolazi nova, rigoroznija lista, a na njoj će se opet naći naš kotao, jer zadovoljava sve kriterijume.

Danas uspješna firma iz Jajca, "ThermoFlux" je započeo proizvodnju 2007. godine, sa samo 7 uposlenih, kada su proizvodili radijatore za kupatila, u saradnji sa italijanskim partnerima. Po izlasku Italijana iz partnerstva, krenuli su u samostalnu proizvodnju. Posljednje tri godine firma je doživjela veliki rast, 2011. godinu su završili sa 60 uposlenih, 2012. sa 95, koliko ih i sada radi. U pitanju je firma u kojoj su mašine, proizvodi i kadar u potpunosti domaći. Zanimljivo je da je prosjek godina zaposlenih 31.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.