NavMenu

Građani uz Drinu lakše do zdravstvenih usluga - Stanovnici Podrinja moćiće da se leče u ustanovama koje su im bliže mjestu stanovanja

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.05.2013. 11:36
Komentari
Podeli

Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Srbije dogovorila su se juče da građani Srpske, odnosno Srbije, koji žive uz Drinu mogu koristiti usluge hemodijalize, dijagnostike i porođaja u zdravstvenim centrima koji su im bliži mjestu stanovanja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić ocijenio je da današnji dogovor na sastanku, kome su prisustvovali i direktori fondova zdravstva Republike Srpske i Srbije, ima ogroman značaj, jer će olakšati život stanovnika uz Drinu.

- Ponekad papir nije život. Naš dogovor znači da neki pacijenti više neće morati putovati 30, 50 pa i 70 kilometara da bi dobili neku uslugu - rekao je Stanić.

Ministar zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović naglasila je da će ministarstva Srbije i Srpske u narednom periodu intenzivno raditi na realizaciji "podrinjskog projekta" uz pomoć nadležnih fondova.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darko Tomaš rekao je da je govoreno i o mogućnosti da se pacijenti iz Republike Srpske u zdravstvenim centrima Srbije liječe po istim cijenama kao i državljani Srbije.

- Samo u prošloj godini 6.100 građana Republike Srpske liječeno je u Srbiji. Oni imaju ogromno povjerenje i žele da se liječe ovde. Niže cijene usluga puno bi značile i njima i Fondu - naglasio je Tomaš.

On je negirao da postoji nestašica insulina na tržištu Republike Srpske i rekao da je u razgovorima sa dobavljačem dobio potvrde da su obezbijeđene potrebne količine do kraja juna.

- Nakon toga biće raspisan tender za novu nabavku - naglasio je Tomaš.

Odgovarajući na pitanje da li je upoznat o protestu zdravstvenih radnika koji su otpušteni nakon njegove odluke da redukuje broj radnika u nelikvidnim zdravstvenim ustanovama, ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je da nema informacije o tome, ali da ostaje pri svojoj odluci.

- Ostajem pri svoj odluci i jedino ako menadžment procijeni da mu je neko od radnika pod ugovorom neophodan, jer nema zamjenu za njega, on može biti zadržan - naveo je Stanić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je insulinska kriza prisutna i u Srbiji i da li je istina da insulina uskoro neće biti u apotekama, Slavica Đukić Dejanović rekla je da smatra da je riječ o medijskim podvalama i da ona ni od jednog pacijenta niti od jedne zdravstvene ustanove nije dobila poziv da insulina nema.

Direktor Fonda zdravstva Srbije Momčilo Babić ocijenio je da su svjesno plasirane informacije o insulinskoj krizi i da bi nadležno tužilaštvo trebalo da se pozabavi onima koji ih šire.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.