Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2013.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Livanjski divlji konji - Galopi u tišini divljine

(Foto: b)

Prostranstvima visoravni Krug nedaleko od Livna galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Europi. Potomci su pitomih konja koji već više od tri decenije odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima.

Tišinu, uz duet poneke smjele krošnje i hladne bure sa sjeveroistoka, nadglasava galop jednog od rijetkih krda divljih konja u Europi. Zastanu samo radi dogovora na koju će lokvu na vodu i onda krenu dalje prostranstvom visoravni Kruga. U potrazi za najboljom ispašom pređu dnevno desetine kilometara preko nanizanih proplanaka obojenih bojama ljekovitog bilja, do kamenih rubova goleti pa natrag do jednog od izvora. Stotinjak kvadratnih kilometara široko područje – s tek pokojim usamljenim ognjištem iako je svega desetak kilometara udaljeno od Livna, najvećega grada Hercegbosanske županije, s više od 10.000 stanovnika – prebivalište je tih divljih konja.

A da vam pozornost tu i tamo ne privuče buka sa sive stare serpentine koja se uzdiže do Borove glave i nastavlja prema Kupresu na sjeveru, pomislili biste da ljudska noga odavno nije kročila tuda.

Tagovi:
Livanjski divlji konji
divlji konji
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.