Izvor: eKapija | Srijeda, 15.05.2013.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do 2020. planirana zaštita 17% prirodnog područja BiH - Uskoro novi Zakon o zaštiti prirode

(Foto: b)

Međunarodna konferencija pod nazivom "Od ekološkog urbanog planiranja do upravljanja biodiverzitetom u Mediteranu" počela je danas u hotelu "Evropa" i trajaće do 17. maja ove godine, saopšteno je na sajtu Vlade Kantona Sarajevo.

Konferenciju organizuje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS u saradnji sa gradom Monpeljeom u kome se nalazi sjedište Medivercities Sekretarijata, ICLEI-om - Lokalnim vlastima za održivost i Sekretarijatom Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti.

- U naredna dva dana očekuje nas diskusija o ciljevima koje želimo udruženo postići na provedbi Stateškog plana Konvencije o biodiverzitetu 2011-2020. godine i to kroz pokretanje Mreže mediteranskih gradova i njeno aktivno funkcionisanje u budućem periodu. Naše opredjeljenje ćemo definisati kroz Sarajevsku deklaraciju, koju ćemo potpisati u petak i koja će predstavljati platformu za naše jedinstveno djelovanje na principima zaštite biodiverziteta, odnosno sprečavanja daljnje degradacije prirode, što je naša ključna odgovornost i obaveza- najavio je ministar Petrović.

Dodao je i da je Kanton Sarajevo odabran za partnera u Medivercities mreži što je ujedno i potvrda dosadašnjih napora i značajnih pomaka na proglašenju zaštićenih područja, te uspostavljanju efikasnog institucionalnog pravnog modela za upravljanje područjima Vrela Bosne, Bijambara i Skakavca.

Pomoćnik ministra za okoliš u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Mehmed Cero najavio je skoro donošenje novog Zakona o zaštiti prirode koji će 90% biti usklađen sa evropskim standardima što će donijeti nove brojnije obaveze svim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

- U BiH trenutno imamo 2,5% zaštićenog područja, a plan je da se do 2020. godine zaštiti do 17% prirodnog područja. Donošenjem ovog Zakona dobit ćemo najvažniji pravni alat za zaštitu prirode u FBiH- istakao je Cero i dodao da se Prostornim planom FBiH konačno utvrđuje prostor koji će se zaštititi, te da lokalna zajednica ima ključnu ulogu prilikom donošenja odluke za zaštitu određenog područja.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS Zijada Krvavac je istakla da je Kanton Sarajevo lider u zaštiti prirodnih područja na svojoj teritoriji, jer trenutno ima oko 2% zaštićenih prirodnih površina, te da se intenzivno radi na proglašenju još dva zaštićena prirodna područja – Trebevića i Bendbaše, tako da će se do kraja godine pomenuti procent značajno povećati.

- Organizovani su i uspostavljeni svi institucionalni i kadrovski kapaciteti, te osigurana neophodna sredstva za pravilno upravljanje svim zaštićenim prirodnim područjima u Kantonu Sarajevo- dodala je Krvavac.

Na Konferenciji učestvuje tridesetak predstavnika iz više mediteranskih zemalja, kao i organizacije koje se bave zaštitom biodiverziteta iz drugih zemalja te učesnici iz Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE