NavMenu

Spor grada Mostara i Vlade HNŽ o ubiranju prihoda od radara u Donjoj Mahali

Izvor: Dnevni list Srijeda, 15.05.2013. 13:35
Komentari
Podeli

Radar na Bulevaru, točnije u Donjoj Mahali, koji na godišnjoj razini donese 2 milijuna maraka, razlog je nove svađe između Grada Mostara i Vlade HNŽ-a, pa je čak cijeli slučaj završio i na sudu.

Naime, Grad Mostar je kupio radar prije par godina i u dogovoru s prošlom postavom Vlade HNŽ-a je potpisan sporazum da će dio prihoda od radara pripasti Gradu Mostaru. Međutim, aktualna Vlada je isti prekinula jer smatraju da je to protuzakonito jer je u pitanju javni prihod koji je reguliran Zakonom o pripadnosti javnih prihoda koji su federalnog značaja i da se ne može taj prihod nekome dati tek tako. Zbog neplaćanja Grad je tužio Županiju.

Ministar financija Vlade HNŽ-a Samir Hadžihusejnović potvrdio je za "Dnevni list" da je bivša Vlada dogovorila da će Grad kupiti radar i da će dio prihoda od radara pripasti Gradu, što je ističe protuzakonito jer javni prihodi su prihodi koji su regulirani Zakonom o pripadnosti javnih prihoda, koji su federalnog značaja, i to se ne može nekome dati na svoju ruku, zbog čega su i morali prekinuti sporazum.

- Predložio sam na nedavno održanom sastanku u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Bešlićem i načelnicima, da mi kao ministarstvo, samim tim i Vlada HNŽ-a, možemo jedino napraviti novi sporazum gdje ćemo određen iznos novca gravitirati Gradu na ime troškova radara, ali da to budu namjenska sredstva koja će se koristiti u svrhe poput pomoći policiji ili da se promet uspostavi u granicama normale na toj liniji. Mi ne izbjegavamo obvezu plaćanja, ali se ne može oduzimati javni prihod koji je posljedica Zakona o pripadnosti javnih prihoda federalnog značaja i koji je sav prihod Županije. Jednostavno ne možemo reći da će Gradu Mostaru ići 30%, a nama 70%, fiskalno mi nemamo tu ovlast, već Federacija, ističe Hadžihusejnović. Istaknuo je i to da će Vlada HNŽ-a ubirati prihode od svih kazni koje se dogode na tom potezu i to će biti priljev Županije, ali mogu na osnovi toga što su radari vlasništvo Grada Mostar njima kao određeni grant isplatiti određeni godišnji iznos koji se unaprijed dogovori.

S druge strane, savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića Radmila Komadina tvrdi kako je na osnovi sporazuma, MUP HNŽ-a, odnosno Policijska uprava Mostar određeni iznos sredstava od naplaćenih kazni od spomenutog radara trebala prebacivati Gradu Mostaru, ali to se nije dogodilo, zbog čega su podigli tužbu.

- Tužili smo Županiju i tužba je uvažena, ali novac nije uplaćen nakon presude. Da bi onda Vlada donijela odluku o jednostavnom raskidu sporazuma, s obzirom da je u sporazumu stajalo da strane mogu raskinuti isti. Mi smo bili prinuđeni prihvatiti, kazala je Komadina, naglasivši kako će, s obzirom da se radar i dalje koristi i evidentiraju se kazne, ali novac se ne prebacuje na račun Grada Mostara, biti prinuđeni poduzeti određene aktivnosti da ta sredstva vrate u vlasništvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.