Izvor: Dnevni list | Srijeda, 15.05.2013.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Legalizirano oko 80% reklamnih znakova u Zapadnohercegovačkoj županiji - JU "Ceste ZHŽ" nedavno pokrenula akciju uklanjanja bespravno postavljanih reklanih panoa

Nakon što je Javna ustanova "Ceste Zapadnohercegovačke županije" pokrenula akciju uklanjanja bespravno postavljanih reklamnih znakova, veliki broj građana bi željeli legalizirati svoje reklamne znakove, a ne znaju kako i na koji način to mogu učiniti.

Marinko Zovko iz JU "Ceste ZHŽ"-a je za "Dnevni list" rekao da je moguće legalizirati takve reklamne znakove, samo je potrebno prikupiti dokumentaciju za postavljanje reklamnih panoa.

- Podnositelj zahtjeva za postavljanje reklamnog znaka ili panoa dužan je dostaviti urbanističku suglasnost nadležne općinske službe za prostorno planiranje i građenje, dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima (vlasništvo ili ugovor o najmu), kopiju izvoda iz katastra podzemnih instalacija, tehničku dokumentaciju (projekt ili skica panoa s opisom), kopiju registracije poduzeća sa šifrom djelatnosti i ID broj, za fizičke osobe kopiju osobne iskaznice te 2 marke takse. Za reklamne znakove čija je površina manja od 2 m2 nije potrebna urbanistička suglasnost, ali se mora osigurati odobrenje nadležnog tijela za ceste. Za postavljanje reklamnih znakova čija je površina iznad 12 m2 korisnik je dužan pored dokumentacije pribaviti odobrenje za gradnju od nadležnog tijela za poslove prostornog planiranja i građenja - kazao je Zovko ističući da navedena dokumentacija mora biti originalna ili ovjerene kopije.

Zovko ističe kako se s legalizacijom bespravno postavljenih reklamnih znakova krenulo još prije pet godina te da je većina vlasnika takvih reklamnih znakova i legalizirala iste, a takvih je, prema njegovim riječima, negdje oko 80%.

- No, međutim, svakom se slučaju mora pristupati individualno s obzirom da, na primjer, nemamo sređen katastar podzemnih instalacija ni u jednoj općini u ZHŽ-u, pa nam i to predstavlja problem u legalizaciji, ili pak neki reklamni znakovi nikako ne mogu biti na mjestu na kojem se sada nalaze. Imamo tako primjer reklamnih znakova koji se nalaze na samim križanjima, što prema zakonu nije dopušteno jer se reklama mora nalaziti najmanje 30 metara udaljenosti od križanja kako ne bi smetala u prometu - rekao je Zovko, uvjeren kako će se ovom akcijom JU "Ceste ZHŽ"-a postići čak 99% legalizacije znakova, što im je i u cilju prije svega kako bi se osiguralo nesmetano, točno i sigurno odvijanje prometa na regionalnim cestama ZHŽ-a.

Pokretanju akcije Javne ustanove "Ceste ZHŽ"-a u kojoj se uklanjaju bespravno postavljani reklamni znakovi prethodilo je donošenje Zakona o javnim cestama ZHŽ-a i sukladno tom zakonu doneseno je 12 pravilnika iz oblasti zaštite cesta, među kojima i pravilnik o postavljanju reklamnih znakova. Time su stečeni uvjeti za provođenje ove akcije.

- U svim slučajevima gdje je to bilo moguće išlo se na ruku vlasnicima reklamnih panoa, a koji su ispunjavali barem minimalne uvijete postavljanja reklamnih znakova - istaknuo je Zovko.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.dnevni-list.ba)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.