NavMenu

MMF zabrinut zbog usvajanja Zakona o zaštiti žiranata u BiH

Izvor: Tanjug Utorak, 14.05.2013. 16:16
Komentari
Podeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog eventualnog usvajanja Zakona o zaštiti žiranata koji se nalazi u proceduri Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prenosi agencija Fena.

Šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ron van Roden u pismu premijeru Federacije Nerminu Nikšiću navodi da eksperti MMF-a smatraju da je predloženi zakon problematičan iz više razloga, uključujući i nejasan djelokrug i karakter njegove primjene, kao i činjenice da bi isti bio kontraproduktivan u rješavanju visokog nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu.

Zakon bi, navodi dalje MMF, takođe ugrozio predvidivost bankarskog i pravnog sistema, najvjerovatnije povezao troškove kredita i time nepovoljno uticao na ekonomske aktivnosti.

- U kontekstu nedavne misije MMF-a koja je pružila tehničku pomoć na poboljšanju okvira za rješavanje nekvalitetnih kredita, naš tim stručnjaka je imao priliku da analizira prijedlog Zakona o zaštiti žiranata u Federaciji BiH. Ovaj prijedlog zakona, koji je već usvojen u Predstavničkom domu FBiH, bi, zbog ukidanja institucija žiranta, kao efikasnog načina naplate, u znatnoj mjeri limitirao kreditore u naplati svojih potraživanja- piše u pismu šefa Misije MMF-a za BiH.

Na kraju pisma MMF savjetuje da se ne ide u dalju proceduru usvajanja ovog zakona u sadašnjoj formi i izražava spremnost za razgovare o mogućim izmjenama zakona da bi osigurali funkcionalan i efikasan bankarski i pravni sistem u FBiH.

Kopija pisma MMF-a dostavljena je guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću i direktoru Agencije za bankarstvo Zlatku Baršu.

Federalni premijer Nikšić je pismo MMF-a proslijedio predsedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću navodeći da se kod razmatranja Prijedloga zakona o zaštiti žiranata koji bi trebalo da bude razmatran na jednoj od narednih sednica, uzmu u obzir stavovi MMF-a.

Prilikom ozbrazloženja zakona o zaštiti žiranata rečeno je da je predviđeno da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita, a da u slučaju njegove neodgovornosti, na obavezama žiranta insistiraju u krajnjoj mjeri.

Rečeno je da bi zakon bio prelazno rešenje do glavnog cilja - ukidanja institucije žiranta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.