NavMenu

Počinje izvoz "fiata 500L" na tržište SAD

Izvor: Novosti Petak, 10.05.2013. 12:24
Komentari
Podeli

Prvi kontingent od 3.100 automobila "fiat 500L" proizvedenih u najmodernijoj evropskoj fabrici u Kragujevcu danas će isploviti Grimaldijevim brodom za američku luku Balitimor.

"Šumadinac" specijalno pripremljen za najzahtevnije i najprobirljivije tržište automobila na svijetu je prethodnih dana stigao teretnim vozovima iz Kragujevca na platoe luke Bar. Posle pojačanih mjera kontrole u četvrtak je počeo i prvi ukrcaj na brod kojim će biti transportovan preko Atlantika posle dvonedeljnog putovanja.

- Potpuno smo spremni za ovako delikatan posao kao što je izvoz kontingenata automobila za Ameriku. Prema planiranoj dinamici iz luke Bar za luku Baltimor brod će isplovljavati, zasada jednom mjesečno - kazao je za "Novosti" direktor sektora za razvoj i tehničko-operativne poslove u "Luci Bar" Deda Đelović.

Prema njegovim riječima, za evropsko tržište preko "Luke Bar" se izvozi nedeljno oko 1.500 vozila, u prosjeku isplovljavaju dva broda sedmično. U luku Bar iz Kragujevca stiže desetak vozova nedeljno sa vozilima FAS. To je u skladu sa ranije predviđenom dinamikom izvoza "fiata 500L" preko ovog koridora. Po planu, Fabrika automobila u Kragujevcu će ove godine izvesti oko 99% proizvedenih automobila, pa ne čudi ocjena Evropske komisije da je Srbija zahvaljujući "fiatu 500L" izašla iz recesije i da je vozilo iz Šumadije motor srpske privrede.

- Plan je da se proizvede između 110.000 i 180.000 vozila a tačan broj će zavisiti od zahtjeva tržišta - istakao je nedavno na Kopaoniku, generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara.

Zbog povećane tražnje za automobilom "500L" i nedavno uvedene treće smjene, u fabrici "Fiat automobili Srbija" za dva mjeseca zaposlilo se više od 500 radnika.

- U "Karoseriji" trenutno imamo 750 radnika, a u cijeloj fabrici umesto oko 2.500, koliko je bilo donedavno, sada radi 3.000, i to uglavnom mladih ljudi koji su prepoznali da je FAS vodeća u automobilskoj industriji - rekao je menadžer pogona "Karoserija" Miroslav Iskrenović.

Plan je da do kraja ove godine bude zaposleno ukupno 600 novih radnika a sljedeće još 800. Povećaće se i broj radnika u pogonima dobavljača za FAS kojih trenutno ima 1.200.

Iz Bara u svijet

Krajem februara ove godine, u AD "Luka Bar" potpisan je ugovor o izvozu automobila "fiat 500 L" iz fabrike FAS u svijet, uključujući i SAD. Time je, poslije četvrt vijeka, obnovljena eksportna ruta Kragujevac - Bar - SAD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.