NavMenu

Islamska zajednica u BiH uskoro dobija dozvolu za izgradnju medrese u Banjaluci?

Izvor: Oslobođenje Petak, 10.05.2013. 11:04
Komentari
Podeli


Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić potvrdio je kako bi vlasti Banjaluke uskoro mogle Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini dati saglasnost za izgradnju medrese u tom gradu, prve nakon Drugog svjetskog rata.

On je rekao da se sa Fehradijom džamijom rađaju i novi projekti kao što je izgradnja banjalučke medrese.

- Na pragu smo da dobijemo saglasnosti lokalnih vlasti, odnosno urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu za gradnju medrese u Banjaluci. Imamo u planu i otvaranje vrtića. Ali, posebno je važno otvaranje medrese. To bi bila modrena islamska gimnazija. Mi danas imamo preko 50 učenika u raznim medresama, a muftiluk banjalučki nema svoje medrese. Dakle, postoje potrebe za otvaranje jedne savremene, evropske islamske gimnazije. Vjerujem da ćemo i nju izgraditi. U Banjaluci imamo 500 omladinaca koji se nemaju gdje sakupljati - rekao je muftija Čamdžić.

On je kazao da su Bošnjaci veseli zbog ovakvih vijesti, jer je to znak da "ima nade".

Prilikom prošlomjesečne posjete Banjaluci poglavar IZBiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je razgovarao sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske i visokim dužnosnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igorom Radojičićem i o temi medrese u Banjoj Luci.

U pismu Medžlisa IZBiH gradskim vlastima Banje Luke u martu 2009. godine istaknuta je potreba za izgradnjom medrese, ali su vlasti Banje Luke tada odbile zahtjev Medžlisa IZBiH da se ta obrazovna ustanova gradi na adekvatnoj lokaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.