NavMenu

Od marta 2014. autoputem od Sarajeva do Zenice - Potpisan ugovor o izgradnji faze II tunela "Vijenac" vrijedan 47,73 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 07.05.2013. 16:03
Komentari
Podeli

"Autoceste FBiH" i konzorcijum koji čine sarajevska preduzeća "Euro-Asfalt" "ŽGP" potpisali su danas (7. maj 2013. godine) ugovor o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela "1. mart") vrijednosti 47,73 mil KM. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen autoput od Sarajeva do Zenice. Supotpisnik ugovora je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, saopšteno je na sajtu "Autocesta".

- Izgradnja tunela "1. mart" je priča o zajedničkom uspjehu "Autocesta FBiH" i domaćih kompanija- istakao je direktor "Autocesta FBiH" Ensad Karić, naglasivši da će po završetku faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

- Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice- najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

- Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri- objasnio je Karić i istakao da je 20% od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena 1 mlrd KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

Hamed Ramić, direktor "Euro-Asfalt"-a je u ime konzorcijuma istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu "Autocesta", radovi na tunelu "1. mart" (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

Na Dan nezavisnosti, 1. marta 2013. godine, završen je proboj tunela Vijenac, odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova. Nakon evaluacije pristiglih ponuda za izgradnju tunela 1. mart (faza II) izabran je konzorcijum kojeg čine "Euro-Asfalt" i "ŽGP". Kriteriji tendera su bili određeni na način da je omogućen ravnopravan tretman domaćih kompanija. Potpisivanje ugovora za fazu II tunela "1. mart" podrazumijeva izgradnju hidroizolacije, odvodnje, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija.

Završetak tunela "1. mart" planiran je za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša – Kakanj, odnosno Sarajevo – Zenica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.