NavMenu

Da li je tuzlanska "Dita" osuđena na umiranje?

Izvor: eKapija Utorak, 07.05.2013. 15:41
Komentari
Podeli

Još nema rješenja za 130 radnika tuzlanske fabrike deterdženata "Dita". Oni su juče (6. maj 2013. godine) uzaludno došli na posao jer nije realiziran dogovor vlasnika "Dite" sa beogradskom "Biohemijom" o pokretanju proizvodnje, prenosi Indikator.ba.

- Nećemo dozvoliti da se ugasi "Dita". Od 13. do 15. maja organizirat ćemo štrajk upozorenja. A ako ne bude dogovora - počinje štrajk- poručili su radnici, izvijestila je FTV.

Proizvodnja je, prema riječima predsjednika sindikata "Dite" Dževada Mehmedovića, prekinuta još u februaru.

- Prema protokolu vlasnika "Dite" kompanije "Lora" i "Beohemije", proizvodnja je trebala biti pokrenuta 8. januara. I pokrenuli su je malo u pogonu tečnih proizvoda. Proizvedeno je 6 tona i onada su se razišli, a nas radnike od februara poslali kućama- pojašnjava Mehmedović.

Formalno, radnici su sada na drugom dijelu kolektivnog godišnjeg odmora, a zapravo sve stoji jer, izgleda, "Beohemija" ne vjeruje da su obaveze prema bankama ispunjene. Radnici su razočarani.

- Prvi smo razvili deterdžente, preko 30 godina radimo. Naših zvaničnika neka je sramota što dopuštaju da ovakve firme nestaju- poručuje radnik "Dite" Midhat Kukuruzović.

"Beohemija" je do sada osigurala januarsku plaću s doprinosima i februarsku bez doprinosa. Martovske još nema, kao ni posla. Radnici kažu da to ne brine ni vlasnike tvornice, koji uzimaju zakupninu od više firmi. Ali, najavljenim štrajkom sigurno će svi morati otvoriti karte i odgovoriti da li je "Dita" osuđena na umiranje?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.