NavMenu

U toku pripreme za izgradnju etno sela na Ravnoj Romaniji - U tradicionalnom naselju planirana je izgradnja i hotela, bioskopa, pošte, sportskih terena

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 05.05.2013. 16:24
Komentari
Podeli

Pripreme za izgradnju etno naselja na Ravnoj Romaniji teku predviđenom dinamikom, a sve više ljudi pokazuje interesovanje za ovaj projekat opštine Sokolac i proslavljenog režisera Emira Kusturice, prenose agencije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je Skupština opštine promijenila namjenu dosadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu opštine na Ravnoj Romaniji, s obje strane magistralnog puta prema Sarajevu, na čijem je dijelu predviđena izgradnja etno naselja.

Prema njegovim riječima, na tom području je u vlasništvu opštine oko pet hektara, a za izgradnju etno sela biće odabrana najpovoljnija lokacija od 50 do 100 dunuma.

- Slijedi izmjena planskog dokumenta, a uporedo će biti urađena izmjena regulacionog plana, odnosno izrađen novi urbanistički plan za područje gdje se namjerava graditi. Sve mora da bude urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima - istakao je Bjelica.

On kaže da se u narednom periodu očekuje i idejno rješenje od Kusturičinih projektanata koji su nedavno bili na Ravnoj Romaniji i upoznali se sa situacijom na terenu.

Predstavnici opštine Sokolac dostavili su više prijedloga potencijalnih sadržaja etno sela Kusturičnim timu, koji će pripremiti prvi projekat.

To etno selo bi za početak trebalo da sadrži dvije kuće u romanijskom stilu u kojima bi bila predstavljena ponuda sa Romanije.

Projekat u kojem bi trebalo da učestvuje i Vlada Japana, već je dostavljen ambasadi ove zemlje u BiH. Tu bi, zatim, trebalo da budu hotel, bioskop, razni lokali, pošta, sportski tereni...

Projekat izgradnje etno naselja neće biti konačan, nego fleksibilan i prilagođavan interesovanju ulagača, kojih je svakim danom sve više.

Za izgradnju etno sela zainteresovan je veliki broj pojedinaca, a među kojim i direktor hotela "Termag" na Jahorini Aleksandar Lazarević, te brojni drvoprerađivači sa romanijske regije.

Prilikom razgovora Bjelice i Kusturice početkom januara o izgradnji etno naselja na Ravnoj Romaniji rečeno je da bi opština mogla da pomogne projekat sličan Drvengradu, a gradnja bi tekla u skladu sa zainteresovanošću potencijalnih investitora.

Tada je istaknuto da bi etno-naselje na Romaniji činilo trougao sa Mokrom gorom i Andrićgradom i da bi taj projekat mogao da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru.

Dodatna povoljnost je što bi to etno naselje bilo udaljeno po 30-ak kilometara od Sarajeva i Jahorine i na glavnom je putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu.

- To bi bila šansa i za zapošljavanje stanovništva, te pomoglo u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja - sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma - smatra Bjelica koji je dodao da se uporedo radi i na brendiranju romanijskog kajmaka i meda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.