Izvor: eKapija | Utorak, 30.04.2013.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma - U 2013. planirano otvaranje hotela "Nature concept"

Fojnica

Od prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu. Rijetki su ovako mali gradovi u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš, brojni kulturno historijski spomenici, koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših, tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd. Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli "Reumal" i "Nova bolnica" 530 ležaja, hotel "Stari grad" 50 ležaja, Apartmansko naselje "Aquareumal" sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja, Motel "Brusnica" 50 ležaja restoran "Central" 20 ležaja, vila "Iris" 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena "Aquaparka" sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama. Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice, planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica. Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551. godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik. Posebno mjesto u kulturno- historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku, kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel "Reumal" sa "Novom bolnicom"" Fojnica je u 2012. godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana. Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije. Kada je u pitanju "Aquareumal" Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja. Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11,53% u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor. Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima više od 200.000 noćenja. Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel "Nature concept" koji je u sklopu "Aquareumala" sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.

Izvor: www. fojnica.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.