Izvor: eKapija | Utorak, 30.04.2013.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Delhaize" u Staroj Pazovi započeo izgradnju regionalnog distributivnog centra vrijednog 50 mil EUR

Kompanija "Delhaize" započela je izgradnju prvog distributivnog centra u četvrtak (25. april 2013. godine) u koji će biti uloženo oko 50 mil EUR, a posao će dobiti još 750 radnika.

Novi distributivni centar biće spreman za korišćenje krajem 2014. i to na površini od 70.000 m2, uz mogućnost proširenja kapaciteta i do 125.000 m2u narednim godinama.

Povezan je sa 3 ključna putna pravca i raspolagaće sa 100 utovarno-istovarnih mjesta sa kojih će dnevno moći da pođe 250 šlepera. Distributivni centar će svakoga dana moći da isporuči 6.500 paleta što je količina robe dovoljna za snabdijevanje 450 prodavnica i moći će da podrži rastuću maloprodajnu mrežu ove kompanije u regionu. Upotreba savremenih materijala u izgradnji omogućiće veću energetsku efikasnost zgrade sa i do 15% manjim karbonskim otiskom. Većinu radova izvodiće kompanije iz Srbije.

Predsjednik i generalni direktor "Delhaize Group", Pjer Olivije Bekers (Pierre-Olivier Beckers) je tom prilikom istakao važnost ovog distributivnog centra za poslovanje "Delhiaze Group" u regionu.

Kada je konkretno lokacija u pitanju, Centar je dio buduće industrijske zone. Izlazi na koridor 10, autoput E75 i obilaznicu oko Beograda, a od centra Beograda (od Trga Slavija) je udaljen tačno 33 kilometra.

Zdravstvena ispravnost i nepromenjen kvalitet namirnica koje se isporučuju u maloprodajnu mrežu: bolja regulacija i praćenje svih parametara koji su od uticaja na očuvanje kvaliteta i bezbjednosti proizvoda (između ostalog, organizacija puteva "čiste" i "prljave" robe u samom distributivnom centru je takva da se ovi putevi ni u jednoj tački ne ukrštaju).

Kontrolisani temperaturni režimi i mogućnost svakodnevne isporuke proizvoda su posebno važni za svež asortiman, jer se na taj način potrošačima dostavlja bezbjedan proizvod sa maksimalno očuvanim kvalitetom.

U "Delhaize"-u kažu i da će novi distributivni centar omogućiti veću centralizaciju i manji broj isporuka prema radnjama, što pojednostavljuje proces isporuke robe i donosi uštede.

Karakteristike zgrade

Objekat će biti smješten na zemljištu od 25,1 hektar. Tako je prema najavama planirano da u prvoj fazi, zgrada u osnovi ima 70.000 m2, a moguće je proširenje do 125.000m2.

U ambijentalnoj atmosferi je 44.400 m2, voće i povrće 8.000 m2, hladna zona 7.000 m2, svježe meso 3.500 m2, dok je za zamrznuto meso planirano 4.600 m2.

Centar će raspolagati sa 83.000 paletnih mjesta. Od toga u ambijentalnoj atmosferi će biti 67.000, voće i povrće imaće 3.200, hladna zona 7.600, svježe meso 600, dok je za zamrznuto predviđeno 5.000 paleta.

Inovacije u izgradnji

U izgradnnji će se koristiti moderni materijali i poslednja tehnologija koji donose uštede i racionalniju potrošnju energije (savremena izolacija, upravljanje otpadom – svođenje otada na nulu, jedinstven sistem za navodnjavanje okolnih zelenih površina, najnovije tehnologije i metode hlađenja, itd.)

Zgrada će biti energetski efikasna sa karbonskim otiskom manjim i više od 15% (manja emisija CO2 u odnosu na distributivni centar istog kapaciteta koji bi se gradio bez modernih tehnologija).

Takođe, novina je i što će distributivni centar imati gravitacione police za palete – police za skladištenje visokofrekventne robe pod malim nagibom kojim se ubrzava isporuka robe u paletama, zatim gravitacione police za kutije – omogućavaju isporuku robe u malim količinama, otvaranjem originalnih kutija, čime se bolje odgovara potrebama asortimana malih prodavnica

Kuriozitet je i što će biti obezbjeđeno glasovno izdavanje naloga za spremanje robe (umesto dosadašnjeg tekstualnog). To omogućava veću efikasnost u radu, jer se sva uputstva primaju putem snimljenih poruka, a komande se izdaju glasom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE