NavMenu

KC Banjaluka pred kolapsom

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 29.04.2013. 15:57
Komentari
Podeli

Duško RačićDuško Račić

Klinički centar Banjaluka nalazi se u klasičnom dužničkom ropstvu. Naslijedili smo dug od 50 mil KM, rekao je vršilac dužnosti KC Banjaluka Duško Račić.

- Doprinosi nisu uplaćivani od avgusta prošle godine, i više od 13 mil KM je duga po osnovu poreza i doprinosa. Sa dobavljačima smo vezani dugoročnim ugovorima i dužni smo značajna sredstva. Prema bankama postoje značajna dugovanja, a svake godine samo na osnovu kamata moramo da platimo 3,5 mil KM - rekao je Račić.

On je naglasio da je u predhodnom periodu vladalo plansko i neracionalno zapošljavanje tako da u nekim sektorima Kliničkog centra postoji višak radnika, a u drugima manjak.

- Probleme ćemo rješavati pojedinačno, po prioritetima. Klinički centar ne smije da stane jer je najvažnija zdravstvena ustanova u Srpskoj. Očekujemo podršku Vlade RS jer Klinički centar ne može sam to riješiti - dodao je Račić.

Naglasio je da je izvršena analiza kada je u pitanju srednji medicinski kadar i markirani su sektori gdje postoji manjak a gdje višak radnika.

- Vrši se analiza nemedicinskog kadra. Rješenje ovog problema biće kroz sistematizaciju radnih mjesta. Dao sam nalog da se sve plate usklade sa zakonskim koeficijentima vezanim za radno mjesto i ukinute su sve ugovorene plate u Kliničkom centu - rekao je Račić.

Duško RačićDuško Račić

Istakao je da je smanjen broj izvršnih direktora a samim tim i direktorskih plata.

- Od nekadašnjih sedam sada imamo četiri direktora, a predhodni direktori su vraćeni na pozicije u svoje matične službe. U nemedicinskom sektoru je bilo šefova koji su imali ugovorene plate i one su vraćene u zakonske koeficijente. To je bio šef voznog parka, službe za održavanje higijene, transporta. Ugovorene plate su se kretale od 1.800 do 2.400 KM plus dodaci. Sad je zakonski koeficijent i neko ima šest, sedam, a maksimalan koeficijent u nemedicinskom sektoru je deset. Kada se to pomnoži sa cijenom rada od 135 KM može maksimalno imati 1.350 KM - rekao je Račić.

Kada su u pitanju citostatici, on je rekao da još uvijek neki nisu nabavljeni.

- Neki su lijekovi stigli, neki su naručeni. Čim se uoči da neki citostatik nedostaje trudimo se da ga što prije nabavimo. Osnovni cilj je da u svakom trenutku neophodni citostatici budu dostupni pacijentima - rekao je Račić.

U cilju stabilizacije i konsolidacije stanja u KC te osiguravanja dnevne likvidnosti, Račić koji je na funkciju v.d. generalnog direktora imenovan početkom ovog mjeseca, javnosti je danas predstavio svoj izvršni tim od pet članova koji bi u narednom periodu trebali ovu ustanovu staviti na noge.

Novi tim čine zamjenik direktora za nemedicinske poslove Goran Soldat, pomoćnik direktora za zdravstvenu njegu Verica Dragović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Boris Goronja, načelnik konzervativnih klinika Siniša Miljković i načelnik hirurških klinika Milan Simatović.

Najvažniji kratkoročni cilj novog rukovodstva je finansijska konsolidacija Kliničkog centra, odgovornije i efikasnije upravljanje buyetom i smanjenje duga, uz pružanje zdravstvene zaštite pacijentima u skladu s potrebama.

- Velika dugovanja najveće su opterećenje za funkcionisanje Kliničkog centra i racionalizacija troškova je u tom smislu najhitniji izazov. Prvi zadatak je analiza postojeće i izrada nove sistematizacije radnih mjesta. Dugove ćemo rješavati prema prioritetima, imajući na umu garantovana prava naših pacijenata i zaposlenih, te finansijski parametar i buyetska ograničenja, hitnost, kao i preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske - rekao je zamjenik direktora za nemedicinske poslove Goran Soldat.

Kad su u pitanju javne nabavke, Soldat kaže da će se prioritetno analizirati javne nabavke iz 2012. godine prema visini i trajanju potpisanih ugovora.

- Uvešćemo moratorijum na nabavke skupe opreme. Uvešćemo generičke lijekove, posebno kad su u pitanju citostatici - dodao je on.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajt "Glasa Srpske" od 29. aprila 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.