NavMenu

Rekordna prodaja bicikala u Bosni i Hercegovini posljedica krize

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.04.2013. 15:02
Komentari
Podeli

Sudeći po rekordnoj prodajo bicikala, građani Bosne i Hercegovine prate evropski trend i u potrazi za smanjenjem svakodnevnih troškova u vrijeme ekonomske krize izlaz pronalaze u vožnji "dvotočkašem".

Evropski podaci ukazuju da uporedo sa sve lošijom prodajom automobila raste prodaja i korišćenje bicikala u gotovo svim evropskim zemljama - tako je i u BiH, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Tako je u februaru ove godine prodato najmanje automobila u zemljama Evropske unije od svih mjeseci nakon 1990. godine, dok se prodaja bicikala konstantno povećava - na svaki prodati automobil kupe se dva bicikla.

I na ulicama mnogih bosansko-hercegovačkih gradova sve je više biciklista, a razlog tome su i stalne korekcije i povećanja cijene goriva.

U nekoliko specijalizovanih prodavnica u Sarajevu procijenili su da je prodaja bicikala porasla za 10 do 20% u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je između decembra i februara porasla za skoro 80% u odnosu na ljetni period.

Mnogo je razloga, piše dnevnik, zbog kojih bi ljudi trebali sve više koristiti bicikl kao prevozno sredstvo - ne emituje štetne gasove, ne stvara buku, jeftin je i ekonomičan, brz i praktičan... a oni koji ga koriste zdraviji su, pozitivniji, progresivniji, smjeliji i srećniji.

Posmatrano na regionalnom nivou, prodaja bicikala porasla je i u Zagrebu gdje lokalne prodavnice bilježe porast kupovine do 40%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.